ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Människohår och fiskfjäll i din mat

Andréas Jelvefors · 21 Maj 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

• De hemliga tillsatserna finns i läsk, öl och bröd

klar

Artikellänk är kopierad

TILLSATSER.  Krossade skalbaggar, fiskfjäll, kycklingfjädrar och människohår. Där har ni ingredienserna i flera vanliga tillsatser som används i basvaror och drycker. De säljs i Sverige helt utan att förvarna veganer, vegetarianer, muslimer, judar och andra som av olika skäl är restriktiva med vad de äter.– Producenterna har ingen skyldighet att uppge på innehållsdeklarationen vilka tillsatser som kan vara animaliska. Ibland gör de det ändå av egen fri vilja, men ofta inte, säger Evelyn Jansson Elfberg, avdelningsdirektör på regelavdelningen på Livsmedelsverket.

Läsken Fanta innehåller exempelvis gelatin baserat på fiskfjäll.– Det handlar om  några milligram per liter, säger Peter Bodor, informationschef på Coca Cola som också tillverkar Fanta.– Vi deklarerar bara de ämnen som vi är skyldiga att deklarera, säger Peter Bodor.Ett stort antal bröd och andra bakverk  innehåller aminosyran L-cysteine, som vanligtvis tillverkas av människo- och djurhår. Även kycklingfjädrar används i ämnet E 920. Smördeg och vaniljmunkar är exempel där L-cysteine förekommer.– Den enda restriktionen som finns inom EU är att basen i E 920 inte får vara människohår, säger Evelyn Jansson Elfberg.

Animaliskt gelatin används i  irländska exportsuccén Guinness, liksom i många andra ölsorter. Campari är inte heller något för vegetarianer – den röda färgen kommer från krossade skalbaggar.På Livsmedelsverkets hemsida listas tillsatser som kan ha animaliskt inslag.

klar

Artikellänk är kopierad

Andréas Jelvefors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro