ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Människor är rädda i onödan"

Jenny Sköld · 27 Feb 2014
Uppdaterad 2 Mar 2014

Sjukskrivna människor vågar inte lyfta luren när Försäkringskassan ringer och kuverten från myndigheten lämnas oöppnade. Den senaste tidens debatt om hur människor behandlas i kontakten med myndigheten har skrämt upp folk – helt i onödan, menar Karina Andell, som själv är handläggare på Försäkringskassan.

klar

Artikellänk är kopierad

– Det ger en skev bild av situationen. Oftast finns det ingen anledning till oro, säger Karina Andell, som är personlig handläggare vid Försäkringskassan i Göteborg. 

Metrokolumnisten Hillevi Wahls berättelse om hur människor tvingats tillbaka till jobbet med dödliga sjukdomar har väckt starka känslor hos läsarna. En Metroartikel från förra året om en 23-årig man som krävdes på ett ett beräknat dödsdatum för att få sjukpenning har samtidigt blivit viral och är på torsdagen den mest lästa artikeln på Metro.se.

Men rapporteringen skapar helt onödig oro hos redan utsatta persone, menar Karina Andell, som är personlig handläggare på Försäkringskassan i Göteborg. 

– Jag möts varje dag av människor som är livrädda över att få ett samtal ifrån oss. Nästan alla samtal slutar på samma sätt, de som är sjukskrivna blir väldigt överraskade över vårt trevliga bemötande, att vi tar oss tid och hjälper till med ifyllande av rätt blanketter eller liknande. Självklart finns det olika sorters människor även på Försäkringskassan, självklart kan missförstånd ske, hur olyckligt det än är. Men att spä på människors oro i en utsatt situation, det tycker jag är fel! säger hon till Metro. 

Hon är förvånad över fallet där en 23-årig man fått krav på ett dödsdatum för att få förlängd sjukpenning. 

– Det måste ha skett ett missförstånd. Jag kan inte förstå hur den informationen kan ha nått kunden. Det är en dialog mellan Försäkringskassan och vården. Men självklart finns det olika sorters människor även på Försäkringskassan, självklart kan missförstånd ske, hur olyckligt det än är. Men att spä på oron i en redan utsatt situation är fel!

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro