ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Människorättsorganisationen: Tvångsarbete i Thailand ett fortsatt problem

Linus Lindgren · 23 Jan 2018
Uppdaterad 23 Jan 2018
Thailand är en av av världens största fiskexportörer.

Thailand är en av av världens största fiskexportörer. Foto: Athit Perawongmetha/TT


Tvångsarbetet inom den Thailändska fiskeindustrin är ett utbrett problem rapporterar människorättsorganisationen Human rights watch. Arbetarna skyddas inte av några lagar och blir utnyttjade enligt den nya rapporten.

klar

Artikellänk är kopierad

Human rights watch (HRW) har intervjuat 240 arbetare från bland annat Kambodja och Burma, men även kaptener, fartygsägare och FN-arbetare. Intervjuerna har sammanställs till en rapport och en film som under tisdagen presenteras för bland annat EU-parlamentet.

Trots omfattande reformer av den thailändska regeringen om att stoppa tvångsarbetet inom fiskeindustrin är det fortfarande ett stort problem i landet. Enligt människorättsorganisationen kommer majoriteten av de som tvingas till tvångsarbete från andra länder i Sydostasien.

Arbetarna tvingas in i arbete där de blir betalda mindre än minilönen i Thailand som ligger på ungefär 38 kronor per dag. Arbetarna är inte skyddade av thailändsk lagstiftning och de har ingen rätt till att organisera sig fackligt skriver HRW.

Nam Hak är från Kambodja och har tidigare varit en tvångsarbetare i Thailand.

– Jag kom till Thailand för att försörja mina föräldrar, men jag blev lurad. De sa att vi skulle arbeta på en fabrik som tillverkar konservburkar till fiskindustrin, men de satte oss på en fiskebåt. Många utav oss har aldrig ens varit på en båt förut, säger Nam Hak i HRW:s film.

Han berättar att han och hans medarbetare var rädda.

– De tvingade oss upp på en båt med sparkar. Jag funderade på att springa därifrån men de sa att de skulle betala människor som skulle jaga ifatt mig och slå in mitt huvud om jag gjorde det, säger Nam Hak.

Thailand är en av världens största fiskexportörer och levererar mycket fisk till både EU och USA. 2015 fick Thailand en så kallat gult kort-varning av EU. Det innebar att om inte Thailand löste problemen skulle sanktioner införas mot landet.

Enligt Human rights watch har de lagar som Thailand införde för att stoppa tvångsarbetet inte gett några konkreta förbättringar och inom vissa områden har situationen till och med förvärrats.

klar

Artikellänk är kopierad

Linus Lindgren
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro