ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Människoroboten redo för rymden

Ola Jacobsen · 2 Nov 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Robonaut 2 görs redo för sin färd till ISS i kväll.

Robonaut 2 görs redo för sin färd till ISS i kväll. Foto: NASA


klar

Artikellänk är kopierad

Näst sista rymdfärjefärden tar med en människoliknande robot till ISS. Ska ersätta Fuglesang. Och svenska batterier håller den vid liv.

I kväll skjuts rymdfärjan Discovery upp för sitt sista uppdrag: Att leverera en människolik robot till den internationella rymdstationen ISS. Robonaut 2, R2, ska göra saker som är för farliga eller för tråkiga för den mänskliga delen av besättningen.

Till skillnad från dem ska R2 dessutom stanna kvar på ISS, något som passar extra bra när USA avvecklar sina rymdfärjor.

Den människolika R2 är konstruerad av General Motors och Nasa. Batteriföretaget Boston Power, grundat av svenska Christina Lampe-Önnerud, levererar batterierna som håller R2 vid liv. – Boston Powers teknik motsvarar efterfrågan på de högpresterande batterier som gör dessa historiska bedrifter möjliga. Vi är glada över att samarbeta med Nasa och Project M, säger Christina Lampe-Önnerud i ett uttalande.

Roboten, som är designad för  framtida mån- och Marsprojekt, kommer till att börja med sitta fast i en del av rymdstationen.

Men tanken är att den successivt ska uppgraderas med ben så att den kan ta sig runt och arbeta överallt ombord på ISS bredvid astronauter. Dessutom ska de kunna hjälpa astronauter vid rymdpromenader.

Nasa hoppas att roboten så småningom ska kunna ta över och genom­föra alla rymdpromenader på egen hand.

klar

Artikellänk är kopierad

Ola Jacobsen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro