ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Marcellas mode

Stockholm · 19 Feb 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

+46 Select

Först tar vi Beckmans, sedan tar vi världen. Årets tre vinnare i +46 ser realistiskt på framtiden, men med stor tillförsikt. För andra året i rad anordnades +46 Select, en tävling för oetablerade designers, under Stockholms modevecka. Utsedda av en jury med både stora internationella och svenska namn, hade vinnarna åtminstone två saker gemensamt. Deras kollektioner går i grått, och de är alla tre nuvarande eller före detta Beckmanselever. – Jag tror att det bara är en slump. Förra året kom alla från olika skolor, säger Magdalena Säfqvist. – Men samtidigt är Beckmans den bästa skolan. Det känns inte som att det finns någon annan modeskola riktigt i Sverige, säger Els Marie Lidberg. • Borde det finnas fler modeskolor? – Nej jag tycker inte det. Det finns inte tillräckligt mycket jobb, säger Magdalena Säfqvist. Men samtidigt ser de alla hopp om att kunna försörja sig modedesigners. – Absolut, säger den tredje vinnaren Amélie Marchasini. Om man är öppen för olika saker och inte låser sig vid att bara göra en sak. – Jag tycker tvärtom, att man ska specialisera sig, säger Els Marie Lidberg. • Men är ni villiga att i framtiden kompromissa med er design för att sälja mer kläder? – Man måste alltid kompromissa med mode, säger Magdalena Säfqvist. Man har alltid en kropp att utgå från, det är inte fri konst. Och jag vill göra kläder som folk faktiskt kan ha på sig. – Man kan göra två eller tre plagg per kollektion som är väldigt extrema, och sedan kanske det räcker. Det är så jag kompromissar, säger Amélie Marchasina. • Vad tillför ni som inte redan finns i Modesverige? – Det finns fortfarande ingen stor avantgardescen. Inga crazyheads, och det är lite tråkigt. I slutändan blir allt normalt ändå, säger Amélie Marchasina.

Tillägg, fortsätt bara här: – Det behöver inte vara något nytt, man kan också vara väldigt bra inom sitt skrå. Jag känner att jag är en barometer av min tid, men ofrånkomligen ska man driva branschen framåt. Magdalena Säfqvist håller på att starta eget. Hon beskriver det som ”fritt men ändå inte”. – Man måste försöka överleva. Jag vill inte gå hela livet och ha ett brödjobb vid sidan av, så någonstans får man kompromissa. Alla tre rekommenderar att åka utomlands för nya intryck. Där har Els Marie Lidberg redan varit, som praktikant hos Marc Jacobs i New York. – Man får sina fördomar krossade, eller kanske bekräftade. Jag lärde mig att man som svensk faktiskt är ganska ödmjuk och arbetsam.

Fakta +46 Select I juryn för +46 Select, som nästa år blir öppen för hela Skandinavien, sitter: Anne-Sofie Back (Svensk designer) Patrik Soderstam (Svensk designer) Lee Carter (Hint Magazine) Diane Pernet Sumi Ha (Best Shop, Berlin) Jerrry Bouthier (Kokon To Zai, BoomBox) +46 är också en alternativ modemässa som anordnas under Stockholm Fashion Week.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro