ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Marcus, 26, fick panik utan Lypsyl – så blev han av med beroendet

Joel Linde · 7 Okt 2015
Uppdaterad 19 Okt 2015
Marcus Strandberg, 26, i Eskilstuna var ordentligt beroende av Lypsyl.

Marcus Strandberg, 26, i Eskilstuna var ordentligt beroende av Lypsyl. Foto: Alamy, privat


Marcus började använda Lypsyl för sina torra läppar, men blev snabbt beroende. Och när han slutade använda det blev hans läppar mycket värre än de någonsin varit tidigare. Och det är många svenskar som känner igen sig i problemet.

klar

Artikellänk är kopierad

Höstkylan har anlänt till Sverige, och med den ett fenomen som många svenskar känner igen, nämligen torra läppar. För många leder torrheten till ett rent beroende av läppbalsam som Lypsyl. En av dem är Marcus Strandberg, 26, i Eskilstuna.

– Jag köpte Lypsyl för att jag hade torra läppar, och när jag använde det blev det bättre så klart, men sen blev det liksom ett beroende. Jag hade det alltid på mig, jag gick aldrig hemifrån utan Lypsyl i fickan.

Marcus använde Lypsyl dagligen, året runt. Men så fort han inte gjorde det blev det illa.

– Jag fick mer eller mindre panik om jag åkte till jobbet utan en rulle i fickan. Det hände nån gång att jag glömde, eller att det tog slut, då var jag tvungen att springa och köpa direkt. Jag fick torra och såriga läppar om jag inte hade det, säger han.

Men till slut fick han nog och bestämde sig för att han ville bli av med sitt beroende.

– Jag körde en ”cold turkey”, jag la bara av. Då fick jag skitsåriga läppar ett bra tag, men sen gick det bra, sen blev läpparna återställda. Jag har inte använt något sen jag la av med det och jag har inga problem med läpparna nu.

►LÄS MER: Johanna, 42, är beroende av nässpray – så blir du botad

Och Marcus Strandberg är inte ensam. Det finns många forum och bloggar där folk diskuterar hur de är beroende av olika typer av läppbalsam. Marie Lodén, forskare och hudexpert på Eviderm, säger att det är ett välkänt problem.

– Vi har sett i forskning på vanlig hud att huden – och läpparna är ju en del av huden – kan få ökad känslighet och sämre barriärer, eller bli torrare av krämer med vissa kompositioner. Men vilka kompositioner det är vet vi inte än, och vi vet inte heller hur man ska göra för att undvika att bli torr eller beroende, säger hon.

– Man får testa sig fram och se hur det känns. Ofta börjar man när det är torrt och kallt i luften för att man har ett behov av produkten då, men sen är det bra om man kan sluta när man kanske inte behöver använda den längre.

Det finns alltså inga säkra råd för hur du bäst ska behandla dina läppar, men Marie Lodén vill inte peka ut några specifika fetter eller mineralolja eller vaselin som sämre än något annat.

– Det finns det inte något stöd för.

Däremot menar hon att fuktbindare som pantenol, karbamid eller glycerin är bra för läpparna, vilket det finns stöd för i olika studier.

►LÄS MER: Studie: Därför blir du beroende av Tinder

klar

Artikellänk är kopierad

Joel Linde
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro