ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Marcus, 26, stoppade rasistattack på spårvagnen – vill att fler reagerar

Aron Andersson · 1 Sep 2015
Uppdaterad 2 Sep 2015

Foto: TT / Marcus Helmer Gustafsson


Mannen skrek och försökte spotta på en kvinna och hennes tre barn. Då gick Marcus mellan. Men rasistattacken fortsatte när familjen gått av. Det var så ofattbart”.

klar

Artikellänk är kopierad

Marcus Helmer Gustafsson, 26, var på väg hem från nöjesfältet Liseberg i söndags när han plötsligt hörde hur en man skrek högt på spårvagnen. Han använde rasistiska glåpord och termer som utrensning.

– Jag ser en kvinna med barnvagn och tre barn och inser att det är dem han pratar med. Jag hinner tänka att någon måste göra något, säger Marcus Helmer Gustafsson till Metro.

Han reser sig själv upp men på väg fram i spårvagnen ser han hur mannen spottar på kvinnan.

– Jag ber honom ta det lugnt och tänka på vad han säger. Men eftersom jag inte riktigt vågar ge mig på honom så ställer jag mig mittemellan kvinnan med barnen och honom. Då ropar han något och pekar fuck you åt barnen och jag tänkte bara att de inte ska behöva uppleva detta.

När kvinnan ska gå av spårvagnen hoppas Marcus att attacken ska vara över. Men istället går mannen av på samma hållplats.

– Då tvekade jag inte ens, jag tänkte bara att jag går också av här.

Marcus följer sedan med kvinnan hela vägen till hennes port, samtidigt som mannen följer efter dem. Först när de kommit fram till porten går mannen därifrån.

– Han avslutade med att skrika något om utrensningen, bögar och feministäckel.

►LÄS MER: Rasistattacken mot Victor, 20: ”Det var som fan, du kunde svenska”

Marcus Helmer Gustafsson har skrivit om händelsen på Facebook, och hans berättelse har delats flera gånger. Han hoppas att fler ska reagera när liknande saker händer.

– Jag blir så fruktansvärt arg att sådant händer. Våld och sådant händer hela tiden, men rasism, främlingsfientlighet och okunskap gör mig så jävla förbannad och ledsen.

Marcus Helmer Gustafsson anmälde inte händelsen och han vet inte om någon annan gjort det heller, men enligt polisen är det något som absolut borde anmälas.

– Absolut, det är inget att tveka över. Det är någon form av trakasseri, förolämpning, förtal eller ofredande. Det är synd om det inte gjorts för vi hade haft möjlighet att hämta hem spårvagnsfilmer, säger Bertil Claesson, kommissarie som arbetar med införandet av en hatbrottsgrupp i Göteborg.

►LÄS MER: Hatet efter rasistattacken mot Victor: ”Ni ska alltid dra rasistkortet”

Att händelsen eventuellt inte anmälts är dock inget som förvånar Bertil Claesson.

– Generellt finns ett stort mörkertal. Jag skulle tippa att vi har 1500–2000 hatbrottsärenden i regionen per år, men sedan har vi ett jättestort mörkerantal.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro