ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Marcus är i minoritet bland tjejerna i klassen

Ylva Rehnberg · 2 Dec 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Marcus Buggert går biomedicinprogrammet på Karolinska institutet, som är en kvinnodominerad utbildning. 

Marcus Buggert går biomedicinprogrammet på Karolinska institutet, som är en kvinnodominerad utbildning.  Foto: Henry Lundholm


klar

Artikellänk är kopierad

Metro i samarbete med studentliv.se
Metro i samarbete med studentliv.se
Klicka på bilden för att se den stor.
Klicka på bilden för att se den stor.Foto: Ola Gustafsson

Tjejer pluggar oftare än killar på högskolan. Just nu är procentfördelningen 60–40 på de flesta program utom på ingenjörsprogrammen. Drygt 60 procent av landets studenter är kvinnor, och det finns inget som tyder på att andelen kommer att minska. Kvinnorna är i majoritet på alla utbildningar utom på ingenjörsprogram. Marcus Buggert läser biomedicin på Karolinska institutet i Solna, en utbildning där nästan fyra av fem studenter är kvinnor.

– Jag tänker ingenting på det. Jag arbetar bra tillsammans med tjejer, säger han.När Marcus Buggert sökte till biomedicinprogrammet visste han inte att det är främst kvinnor som går där utan förväntade sig en jämn könsfördelning.

Han berättar också att han inte ens reflekterade över obalansen förrän han gått ett tag på utbildningen. Den som läser biomedicin studerar processer i människokroppen och hur man kan utveckla läkemedel och behandlingar med hjälp av denna kunskap. Efter utbildningen är det vanligt att arbeta med forskning inom läkemedelsindustrin eller på ett universitet.

Varför är det då så många kvinnliga studenter på biomedicinprogrammet, tror du?– Jag vet inte. Men det kanske har att göra med att kvinnor är mer inne på forskningsvinkeln, att tänka kring ett problem och använda sin intuition, säger Marcus Buggert.

Anna Ardin är utredare hos Sveriges förenade studentkårer och hon gillar inte obalansen.– Sverige påstås vara världens mest jämställda land, ändå har vi en så uppdelad arbetsmarknad. Det finns attityder i samhället om vad som är ett kvinnligt yrke till exempel, och det är väldigt negativt om sådana normer påverkar studentens fria val, säger Anna Ardin. Hon poängterar att det för lärosätena gäller både att locka till sig de grupper som oftast väljer bort en viss utbildning, och sedan måste man se till att studenterna går klart utbildningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Ylva Rehnberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro