ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Marcus Birro: Stolt över punkådran”

Johan Kellman Larsson · 15 Aug 2014
Uppdaterad 15 Aug 2014

Foto: Gustav Hugosson


I sin nya bok Mitt hjärta står öppet” har Marcus Birro samlat ett urval av sina krönikor, tillsammans med nyskrivna texter. Wkd:s Johan Kellman Larsson träffade den omstridde författaren på Café Rival och pratade om mediala påhopp, narcissism och kattskit. 

klar

Artikellänk är kopierad

Vi ses på Café Rival vid Mariatorget. Marcus Birro bor i krokarna – men klargör att han inte är särskilt omtyckt på Södermalm. ”Jag applåderas inte direkt på gatorna. Men lite skit får man kanske ta”. Han menar det inte bokstavligt. När någon – en arg läsare? – i vintras dumpade kattskit utanför familjens dörr blev han arg. ”Det är en utmaning att bo här, men jag älskar ju Södermalm. Numera försöker jag fokusera mer på dem som gillar mig”.

Du har gått från högexponerad till ett liv mer i skymundan, har det där varit medvetet?

– Ja, verkligen. Samtidigt blir det konstigt att sitta i en av Sveriges största tidningar och säga att jag håller mig undan. Men jag sorterar mer. Och sista året har varit rätt lugnt. Det är skönt att slippa löpsedlar och skit. När jag var yngre var det där jag trodde att hela världens frälsning fanns: att bli känd. Det var inte så roligt som jag trodde.

Du skrev en krönika i Expressen om Israel-Palestina-konflikten (6 augusti). Vad har du fått för reaktioner?

– Jag har fått sjukt mycket mejl, det har varit vansinnigt. Men att väcka känslor är grundbulten i mitt skrivande.

Det är viktigt för dig?

– Jag är stolt över att jag i stort sett varje vecka riskerar mitt jobb på Expressen genom att skriva utlämnande. Jag får massa skit, men också massa positiv respons. Att skriva personligt är en del av min punkådra.

Men att hitta kattskit på farstubron, är det värt det?

– Det gjorde mig förbannad. Särskilt eftersom våra barn var hemma. Av någon anledning har det blivit legitimt att sparka på mig. Det finns ju stå-uppare, som Magnus Betnér, som gillar att skoja på ett aggressivt sätt. Det där föder en svans. Det har han ett ansvar för. Men så är det ju, så länge man inte är den som är utsatt för de snärtade handdukarna så kan man garva åt det.

Jag tyckte att det var obegripligt att du ställde upp i Let’s Dance.

– Jag håller helt med. Det var ett svårt misstag. Och handlade bara om narcissism. Vad skulle jag där och göra? Jag tycker inte ens om att dansa. Efter det lärde jag mig att säga nej. Ibland vinner man ”På spåret” och ibland skämmer man ut sig i ”Lets dance”.

You win some, you lose some?

– Det måste vara jättetråkigt att vara så där typiskt svenskt och vara rädd för att  saker kan gå snett. Hade jag lyssnat på de typerna så hade jag inte gjort något av det jag gör i dag. Lena Mellin massakrerade mig i Aftonbladet när jag sa att jag skulle kandidera som partiledare för Kristdemokraterna. Som att jag hade dödat någon. Det är alltså priset för att vara naiv i det här landet. Det kan jag tycka är rätt trist.

När jag i Nöjesguiden för några år sedan intervjuade kända personers gamla skollärare, sa din exlärare från Schillerska gymnasiet så här om dig: ”Alla hade ett förhållningssätt till honom, alla visste vem han var.” Inte mycket har förändrats?

– Det är sant. Det är bara skolgården som blivit större.

Foto: Gustav Hugosson
Foto: Gustav Hugosson
Foto: Gustav Hugosson
klar

Artikellänk är kopierad

Johan Kellman Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro