ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Marcus Leifby: 5 fördomar om ridsport jag inte vill höra igen

Marcus Leifby · 23 Feb 2017
Uppdaterad 19 Apr 2017
I helgen avgörs Göteborgs Horse Show. Här gör Marcus Leifby trasmatta av trötta fördomar om sporten.

I helgen avgörs Göteborgs Horse Show. Här gör Marcus Leifby trasmatta av trötta fördomar om sporten. Foto: TT/montage


I helgen avgörs Göteborgs Horse Show och med ridsport i spalter och i teve så följer också det vanliga bjäbbet. Metro bad Marcus Leifby göra trasmatta av alla tröttsamma fördomar kring ridsport.

klar

Artikellänk är kopierad

Det är inte en fysisk idrott, vem som helst kan väl sitta på en häst!

Men vad f…Det förstår väl vem som helst att det krävs styrka, smidighet och en hel del relevant muskulatur för att manövrera detta kraftpaket. Jag kan tänka mig att det rent fysiskt påminner en del om att köra motocross. Om ni inte tror att ryttarens fysiska attribut spelar någon roll så vill jag att ni blundar nu. Och så föreställer ni er att Leif GW Persson sitter upp och genomför en felfri ritt och lyfter näven i luften när han passerar vallgraven och den sista trippelbarren. På All In. Så. Nästa!

Ridsport är en rikemanssport!

Mmm, jag visste att den gamla surdegen skulle komma. Det är klart att namn som ”von Eckerman” kanske för tankarna till en friherre som gärna badar bidé, men faktum är att den svenske ryttarstjärnan Henrik von Eckerman kommer från en lantbrukarfamilj. Rolf-Göran Bengtsson? Bondsork. Baryard-Johnsson? Mamman var lärarinna, pappan småföretagare. Ridsport är dyrt, betydligt dyrare än fotboll men inte särskilt dyrare än ishockey, eller golf. I alla fall inte på gräsrotsnivå. Och så finns det stall och sponsorer. Ungefär som i Formel 1. Där förarna inte köper eller äger sina egna bilar.

Det är djurplågeri!

Ska vi försöka tänka lite rationellt? En häst som inte vill eller tycker det är särskilt kul att hoppa, den hästen hoppar inte. Det märks om en häst far illa av att hoppa, och den hästen hoppar inte i världscupen. En häst som tävlar på elitnivå har säkert hittat tjusningen med sporten och de flesta som lägger 120 timmar i veckan i ett stall har säkert inte gjort det bara för att de är sadistiskt lagda. Det är min fasta övertygelse.

Det är bara hästen som gör jobbet!

Ååååkeeej. Har du tagit dina tabletter idag, lilla vän? Det påståendet är precis lika dumt som att hävda att det faktiskt är speedway-motorcykeln som kör fyra varv i en grusoval – av sig självt. Gå in i vilken depå som helst och lägg fram den kontexten och du får en eller ett par hylsnyckelsatser kastade efter dig, eller uppstoppade någonstans. I bästa fall.

Ridsporten är en sekt!

Varit på ett fotbollsderby i Istanbul? Stockholm då? Bengtsfors? Nähe. För någon vecka sedan såg jag ett gäng påpälsade människor ute i den värmländska skogen som under tjo och tjim frivilligt kastade sig ut i ett dike för att knuffa upp en rallybil som kört av vägen. Det är deras grej och vi gillar och går igång på olika saker. Sekt-begreppet har kommit smygande efter att två svenska ryttare vunnit det ärofyllda ”Jerringpriset” under kort tid och folk som älskar längdskidåkning och/eller golfsemestrar i Alicante varje år har känt sig förtryckta och förbisedda. Sekt och röstkupper är bara de avundsjukas versioner av engagemang och stolthet. Suckers.

klar

Artikellänk är kopierad

Marcus Leifby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro