ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Marcus Leifby: I text-tv:s pixliga paradis råder frid – grattis på 40-årsdagen!

Marcus Leifby · 12 Mar 2019
Uppdaterad 12 Mar 2019
Den 12 mars 1979 var det premiär för text-tv i Sverige.

Den 12 mars 1979 var det premiär för text-tv i Sverige. Foto: Skärmdump/SVT


I dag fyller text-tv i Sverige 40 år. Metros sportkolumnist Marcus Leifby skriver ett grattiskort till sin kompis.

klar

Artikellänk är kopierad

Picabo Street vann i Bormio, Myresjö vidare i Skandiacupen, Kroppskultur ner under strecket.

Den här informationen hade, förr eller senare, kommit till mig på ett eller annat sätt men nu råkade det bli så att jag växte upp Sverige. Riket som inte varit i krig på 200 år, landet som erbjudit sina medborgare datatext i tv-bilden sedan 12 mars 1979.

För oss sportälskare har text-tv alltid varit en örtagård vi har kunnat kliva ut i när vi behövt lite sällskap, ett andningshål eller bara velat ta reda på vilka som leder volleybollens elitserie.

Sedan jag fann den vidunderliga tjänsten på 80-talet har den varit en pålitlig polare som jag tillbringat mycket tid tillsammans med. Tidiga morgnar och två Calle Johansson-assist, sena kvällar och sudden mellan Rögle och Vita Hästen. Det låter inte så märkvärdigt, jag vet, men upptäckten var oerhörd.

Plötsligt behövde jag inte längre tajma en sportsändning i teve eller radio för att få veta om Steffi Graf gått vidare i Paris, eller vänta in en morgontidning för att se hur det gått för bowlinglaget BK Joker. Nu fanns allt ett knapptryck bort och jag kunde i realtid ta reda på resultat i matcher som pågick.

quotation startI detta pixliga paradis råder frid.quotation end

I begynnelsen hade vi ingen text-tv-teve i mitt barndomshem, men mormor Inez och morfar Volmar ägde en, och när de åkte till Kanarieöarna någon gång i början av 90-talet fick jag låna deras. Mina föräldrar skjutsade mig de sex milen till Växjö och hjälpte mig att knöla in det chiffonjé-otympliga åbäket i baksätet innan vi körde de sex milen tillbaka, allt för att jag skulle få titta på text-tv. Efter en vecka körde vi tillbaka med apparaten.

Det var förfärligt.

30 år senare använder jag inte text-tv lika flitigt, sportnyheter får jag på annat sätt, matcher kan jag se och följa via diverse appar, men i tider då det knappt går att leta upp en tabelljävel utan att varenda nervcell i hjärnan blir antastad av en autostartande gaphals som försöker lura på oss saker fyller text-tv fortfarande en funktion.

I detta pixliga paradis råder frid och det går inte riktigt förklara den meditativa kraften i att en söndag sakta tugga sig igenom de svenska fotbollsserierna och konstatera att Räppe GoIF spelat 3-3 mot Asarums IF.

Ni som förstår förstår, och ni som inte förstår kommer aldrig att förstå.

Grattis på 40-årsdagen, kompis.

Marcus Leifby

klar

Artikellänk är kopierad

Marcus Leifby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro