ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Marcus Leifby: Tre minnesvärda slutspelsögonblick

Marcus Leifby · 11 Mar 2016
Uppdaterad 11 Mar 2016
Örebros Emil Kåberg i ett maffigt slutspelsskägg. Enligt myten var det tennisstjärnan Björn Borg som startade fenomenet eftersom han alltid slutade raka sig när Wimbledonturneringen drog i gång.

Örebros Emil Kåberg i ett maffigt slutspelsskägg. Enligt myten var det tennisstjärnan Björn Borg som startade fenomenet eftersom han alltid slutade raka sig när Wimbledonturneringen drog i gång. Foto: Andreas Hillergren/TT


Allsvenskan, Champions Lea… äh, släpp sargen och kom in i matchen. Fotboll i all ära, mars är ändå månaden då hockeyn är som hetast i Sverige, tycker Marcus Leifby.

klar

Artikellänk är kopierad

Varför är det så?

– För att all hockey som spelas nu är helt avgörande. Det långa seriespelet är avslutat, nu är det slutspel och kvalspel som gäller. Alla matcher betyder hur mycket som helst, för att inte säga allt. Och det betyder ångest förstås. Det är på liv och död hela tiden. Vinna eller försvinna. Det finns en rytm och en slängig dramaturgi i det där som jag inte kan värja mig emot.

►LÄS MER: Marcus Leifby: 5 anledningar till att Fifa borde upplösas

Vad är det?

– Känslan av att allt kan avgöras precis när som helst. En sargstuds. Ett felskär. En icing. På en fotbollsplan finns det döda ytor, där man kan få en andningspaus, det existerar inte i ishockey. Det är så kort väg mellan målen. Och stämningen i de här instängda arenorna blir därefter. Kompakt, ångestladdad och irriterad.

►LÄS MER: 5 skrällar som jag aldrig kommer att glömma

Vad har hockeyn som fotbollen saknar?

– Matchserier och den där helt avgörande matchen. En ”game 7”. Och så klart – sudden death. Ett av idrottens häftigaste – och mest vedervärdiga – moment. Förlängningen där första målet avgör och där man spelar tills det kommer, oavsett hur lång tid det tar. Och vilka vinner då? – Skellefteå vinner SHL, Luleå tar hem damernas Riksserie.

klar

Artikellänk är kopierad

Marcus Leifby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro