ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Marcus Leifby: Vilken förtryckarstat ska Sverige uppvakta nästa år?

Marcus Leifby · 14 Jan 2019
Uppdaterad 14 Jan 2019
Sverige åkte till VM-värden 2022, Qatar, på sin årliga januariturné. I landet har tusentals arbetare dött i samband med arenabyggandet.

Sverige åkte till VM-värden 2022, Qatar, på sin årliga januariturné. I landet har tusentals arbetare dött i samband med arenabyggandet. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT/AP


Byggarbetare dör som flugor och homosexualitet är olagligt. Samtidigt åker Sverige till Qatar på turné för att ifrågasätta” och ”agera” på plats. Blir det Turkmenistan nästa gång, frågar sig Marcus Leifby.

klar

Artikellänk är kopierad

Det har blivit en svensk tradition.

I januari varje år åker ett b-betonat blågult fotbollslandslag till en riktigt anskrämlig regim för att göra skillnad på plats.

Svenska fotbollförbundet kallar träningslägret för ”turné” och i år bar det iväg till Qatar, ett land i persiska viken som hamnar långt ner på listorna där länder rangordnas efter demokratiskt tillstånd och hur de följer mänskliga rättigheter.

Det är inte särskilt farligt att vistas i Qatar, så länge du inte är kvinna, homosexuell eller byggnadsjobbare som under slavliknande förhållande är i landet för att bygga de mastodontiska fotbollsarenor emiratet har lovat att ställa till förfogande när fotbolls-VM, ett mästerskap de sannolikt mutat sig till, avgörs här 2022.

Arbetarna dör som flugor, och en bit bort spelar våra svenska fotbollsgrabbar gris.

Det avgörs ju trots allt ett VM här om knappt fyra år.

Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.
Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.Foto: Anders Wiklund/TT

Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på förbundet, fick kritiska frågor om beslutet att turnera runt i ett land som ger fullständigt fan i mänskligt värde men han kunde inte riktigt se hur Sveriges närvaro i gulfdiktaturen ”skulle försämra situationen”.

Skönt.

quotation startArbetarna dör som flugor, och en bit bort spelar våra svenska fotbollsgrabbar gris.quotation end

Förbundet lovade dessutom att ”ifrågasätta” och ”agera” på plats och man undrar ju hur det lät och gick till.

– Om ni fortsätter döma homosexuella till döden så kommer vi aldrig hit och betalar jättemycket pengar för ett träningsläger igen!!!

När man hör Sjöstrand resonera låter det som att Sverige valde att åka till Qatar främst för att göra upp med denna icke-demokrati, och när den svenska fotbollsrörelsen ändå är ute och förändrar världen kan de passa på att sparka lite boll också.

En som absolut inte delade den här sumpiga slutledningsförmågan och hjälpa-på-plats-retoriken var Finlands landslagsspelare Riku Riski.

Han följde inte med på det finländska landslagets turné i Qatar och motiverade beslutet med att det handlade om värderingar som var viktiga för honom.

Vilka värderingar som verkligen är viktiga för vårt svenska fotbollförbund vet vi inte och det ska bli spännande att se vilken brutalitet och förtryckarstat de tänker uppvakta nästa år.

Turkmenistan?

Jag har svårt att se att svenska landslagets närvaro där skulle försämra situationen.

klar

Artikellänk är kopierad

Marcus Leifby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro