ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Marcus Leifby: "Elias Petterssons genombrott gör mig sömnlös

Marcus Leifby · 12 Nov 2018
Uppdaterad 12 Nov 2018
"På de tio första matcherna i NHL gjorde Ånge-kisen tio mål, sex fler än vad självaste Wayne Gretzky mäktade med när han debuterade 1979."

"På de tio första matcherna i NHL gjorde Ånge-kisen tio mål, sex fler än vad självaste Wayne Gretzky mäktade med när han debuterade 1979." Foto: IBL/Metro


Det spelar ingen roll att sömnbristen gör mig stum som en totempåle och hålögd som en grekisk finansminister. Om någon frågar varför jag är så trött och sliten svarar jag bara; Fimpen” lirade i natt, skriver Marcus Leifby.

klar

Artikellänk är kopierad

Det råder stenmarkskt undantagstillstånd i vårt tjäll.

Som far till två småttingar rycks jag ständigt ur sömnen men den senaste veckan är det en annan parvel som hållit mig vaken om nätterna.

Elias Pettersson från Ånge.

För två år sedan spelade han ishockey i Timrå i Hockeyallsvenskan, förra året vann han SM-guld med Växjö och blev tidernas bästa junior i ett slutspel, frampå vårkanten vann han VM-guld med Tre Kronor och i dag (måndag) fyller han 20 år.

Nu har han flyttat till de stora, tuffa grabbarna i den nordamerikanska proffsligan i ishockey.

quotation startMin gamle far, som inte har brytt sig om NHL-ishockey sedan Börje Salming debuterade i Toronto 1973, för Elias Pettersson på tal med samma entusiasm som en astronom pratar om en Venuspassage.quotation end

Visst skulle det trilla in någon poäng lite här och var men de flesta var ändå överens om att det skulle ta en stund för Elias att acklimatisera sig.

På de tio första matcherna i NHL gjorde Ånge-kisen tio mål, sex fler än vad självaste Wayne Gretzky mäktade med när han debuterade 1979.

En förbluffande start.

Det finns över hundra svenskar i den nordamerikanska proffshockeyn, varje natt kommer det en störtskur med nya svenska poäng, men Elias Petterssons framfart rycker tag i folk på ett annat sätt.

Min gamle far, som inte har brytt sig om NHL-ishockey sedan Börje Salming debuterade i Toronto 1973, för Elias Pettersson på tal med samma entusiasm som en astronom pratar om en Venuspassage.

20-åringens genombrott för tankarna till Mats Wilander som var 17 år när han vann i Franska öppna 1982, till Anja Pärson som 1998 blev yngst genom tiderna att vinna en världscuptävling.

Bland svartmuskiga transatlanter, kralliga slovaker och hetsiga ryssar ser spenslige Pettersson inte mycket ut för världen.

Härom natten satt jag till och med och tänkte på Bo Widerbergs ”Fimpen” från 1974. Filmen handlar om en liten kille med exceptionell bollbegåvning som får spela fotboll i Hammarbys A-lag och blir uttagen i Georg ”Åby” Ericsons landslag.

Elias Pettersson är en naturbegåvning som föddes med en superkraft men han finns på riktigt – tror jag. 

Sättet han nu framträder på är en exklusiv händelse jag inte vill gå miste om, det spelar ingen roll att sömnbristen gör mig stum som en totempåle och hålögd som en grekisk finansminister.

Om någon frågar varför jag är så trött och sliten svarar jag bara;

– ”Fimpen” lirade i natt.

klar

Artikellänk är kopierad

Marcus Leifby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro