ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Marcus Leifby: Inga stjärnor i det svenska laget? Vi har ju Janne!”

Marcus Leifby · 3 Jul 2018
Uppdaterad 3 Jul 2018
"Kom ni bara, Cavani, Kane och Coutinho. Ni har inte en Janne!", skriver Marcus Leifby.

"Kom ni bara, Cavani, Kane och Coutinho. Ni har inte en Janne!", skriver Marcus Leifby. Foto: Pontus Orre/Aftonbladet/IBL


De säger att Andreas Granqvist är vår landsfader men han har faktiskt en chef. De säger att vi har ett landslag utan stjärnor men det är fel. Vi har ju Janne, skriver Marcus Leifby.

klar

Artikellänk är kopierad

Det finns så mycket saker jag tycker om med Sveriges förbundskapten att jag skulle behöva en husförhörslängd för att få plats med alla superlativ.

Han är något vanligt och alldeles särskilt på samma gång.

I september 2016 ledde han landslaget för första gången, då hade han bara haft ett par dagar på sig att förbereda laget som precis tappat 386 landskamper i rutin när Zlatan, Kim och Isaksson lagt av.

Det var starten på en resa som nu har stannat till vid en VM-åttondelsfinal mot Schweiz och sättet Janne har samlat ihop spillrorna av ett landslag och gjort spelare som knappt platsar i FC Kärnten till ett lag som plötsligt vet att de kan slå alla – och har fått oss att tro på att de kan slå alla – är ett glansnummer i ledarskap som saknar motstycke i vår moderna fotbollshistoria.

Andersson under sin första match som svensk förbundskapten, mot Nederländerna i september 2016.
Andersson under sin första match som svensk förbundskapten, mot Nederländerna i september 2016.Foto: Getty Images

Tamejfan.

Det känns som att allting Janne tar sig för blir skolboksexempel på hur man ska agera och nu är han på nivån där vi, om han skulle dyka upp på en teve i en bar under en solsemester utomlands, skulle resa oss upp, peka på burken och skrika;

– Han är vår!

Förutom att han har byggt ett lag att vara stolt över väcker hans handlingar angenäma känslor på ett sätt ingen annan svensk fotbollsförbundskapten har lyckats med.

quotation startHan är något vanligt och alldeles särskilt på samma gångquotation end

När tyskarna hånade den svenska bänken var det Janne som tog täten med långa, bestämda slöjdlärarsteg och en knuten hit-men-inte-längre-näve.

Under den senaste månaden har han sagt ”varje match är unik” så många gånger att 17 av 23 spelare i landslaget nu tror att det är en vers i ”Du gamla, du fria” och när Ola Toivonen gjorde 1-0 mot Tyskland firade Janne målet genom att beordra sina spelare att dricka vatten.

Efter VM hoppas jag att förbundet säger upp hans kontrakt.

Janne borde börja på Skolverket och utarbeta en bra plan för hur vi ska få varenda unge i det här landet att lära sig att här, i lilla Sverige, är vi inte bäst på allt, men, vi kan mäta oss med allt och alla, gå hur långt som helst, bli vad vi vill, om vi bara lär oss lite jävlar anamma – och om vi gör det tillsammans.

Så kom ni bara, Cavani, Kane och Coutinho.

Ni har inte en Janne!

klar

Artikellänk är kopierad

Marcus Leifby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro