ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Marcus Leifby: 10 saker som var bättre förr med vinter-OS

Marcus Leifby · 19 Feb 2018
Uppdaterad 20 Feb 2018
Det var publik på tävlingarna förr i tiden, skriver Marcus Leifby.

Det var publik på tävlingarna förr i tiden, skriver Marcus Leifby. Foto: IBL/Metro


Astmatikerna fick stanna hemma, det var publik på tävlingarna och man kände igen spelarna i Tre Kronor. Med en knapp vecka kvar av de olympiska spelen i Sydkorea minns Metros Marcus Leifby tillbaka på alla OS han har upplevt sedan 1984.

klar

Artikellänk är kopierad

• Inte ett OS utan att jag saknar Sven ”Plex” Petersson. Den ofta kepsbeklädde kommentatorn kändes som en hybrid av en snäll gammal morfar och en väckande OÄ-lärare. ”Plex” kommenterade invigning, längdskidor, alpint, backhoppning – och han lärde oss saker. ”Plex” var en sagoberättare, inte en skrikpåse.

• Det var publik på tävlingarna.

• Reportrarna som rapporterade från de olympiska spelen var journalister, inte hejarklacksledare, och det kramades eller krusades inte så förbannat med idrottarna de var där för att bevaka. Under OS 2018 har alldeles för många reportrar utrustats med autografblock och selfie-pinnar – och opartiskheten har ersatts av en partyhatt.

• Sändningarna från Calgary-OS 1988 buffrade aldrig.

• Längdskidåkningen dominerades av längdskidåkare och inte av patienter med luftvägssjukdomar. Längdåkarna som åkte till OS packade ner ett par långkalsonger, tre bananer och en sportflaska, inte ett blodpass och en farmaceutisk inrättning med nebulisatorer och astmamediciner av tillräcklig mängd för att behandla invånarna i en medelstor svensk tätort.

• Man visste vilka spelarna i Tre Kronor var.

• Vi kom ihåg var vi befann oss vid ett givet tillfälle, och vilka vi befann oss där med. I dag befinner folk sig ingenstans, alla är nedgrävda i sina telefoner. Det absolut värsta som kan hända under en OS-final är att någon glömmer att ta en bild på sin teve där OS-finalen pågår.

• Gunde Svan jagade medaljer i stället för kunder till en bensinmack.

• Backhoppningen och hastighetsåkning på skridsko var central och stuvades inte undan i diverse Play-tjänster. I dag är det knappt någon i Sverige som vill ta i de klassiska vinteridrotterna eftersom de inte anses ”kommersiellt gångbara”. Lättare då att vända blickarna mot slopestyle och den olympiska fritidsgården där de coola katterna slår dank.

• Damkronorna spelade jämnt mot USA och Kanada – inte mot Japan.

klar

Artikellänk är kopierad

Marcus Leifby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro