ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Marcus Leifby: Därför är Asllani svensk fotbolls viktigaste röst

Marcus Leifby · 20 Aug 2018
Uppdaterad 21 Aug 2018
Linköpings Kosovare Asllani är djupt kritiskt till skillnaderna mellan herr- och damklubbarnas prispengar i Europa.

Linköpings Kosovare Asllani är djupt kritiskt till skillnaderna mellan herr- och damklubbarnas prispengar i Europa. Foto: Anna Tärnhuvud/Aftonbladet/IBL


Herrlagen som kvalar in till Champions League får 156 miljoner kronor. Linköpings damer belönas” med 200 000 för en sextondelsfinal. Kosovare Asllani tänker inte ge sig förrän det förändras – hon är svensk fotbolls viktigaste röst just nu, skriver Marcus Leifby.

klar

Artikellänk är kopierad

De få gånger en herrfotbollsspelare lyckas uttrycka en åsikt så att vi begriper den handlar det ofta om en domare som har gjort någonting fel, en motståndare som varit dum eller att planen vattnats för mycket.

Damfotbollsspelarna har annat att stå i.

Frågorna de brottas med är ofta av större karaktär och mer av den existentiella sorten.

Ni vet.

Finns vi?

En av de starkaste rösterna just nu är Kosovare Asllanis.

Damernas Champions League är inte riktigt samma guldlapande företeelse som herrarnas dito och nu ska Asllanis Linköping konka till Ukraina för att spela 16-delsfinal.

Mäktiga Uefa har förbättrat villkoren för de lag som deltar i damernas Champions League men summorna är fortfarande försvinnande små jämfört med hur grabbarna grus har det.

I år får herrlagen som kvalar in till gruppspelet 156 miljoner kronor vardera.

quotation startUppblåstheten, de perversa lönerna, alla mellanhänder.quotation end

Klubbar som redan klarar sig hyggligt på sina inhemska tv-avtal, sin kioskverksamhet och andra kommersiellt kreativa kompanjonskap med diktaturer och annat slödder.

Linköping?

De ”belönas” med 20 000 euro, alltså runt 200 000 kronor, för spel i 16-delsfinalen, pengarna som knappt täcker omkostnaderna.

Uefa företräder Europas landslag och klubblag som på herrsidan omsätter enorma mängder pengar, mer och mer för varje år, och nästan allt stinker.

Uppblåstheten, de perversa lönerna, alla mellanhänder.

Agenter stoppar hundratals miljoner i egen ficka för att sälja vidare ett tv-avtal eller för att hjälpa storklubbar som PSG, United och Real att hitta rätt rad i kontrakten där spelarna ska signera.

Asllani i landslagströjan.
Asllani i landslagströjan.Foto: Getty Images

Ett par miljoner, summor herrklubbar lägger på att köpa in rätt sorts tuggummin till sina spelare, skulle göra enorm skillnad för fotbollen på andra sidan stängslet men viljan att tillsammans ge damerna en vettig chans att spela fotboll på riktigt finns inte.

Att se alla pösmunkar som sitter och jäser i Uefas:s maktorgan – den exekutiva kommittén – är som att stoppa huvudet i arslet på en mammut.

Det är inte så konstigt att vi aldrig kommer någonstans.

Kosovare Asllani är trött och förbannad, det hon beskriver är missförhållanden och hon går hårt åt Uefa via sina sociala medier och hon lär inte ge sig förrän vi ser en förändring.

Kosovare Asllani är svensk fotbolls modigaste och viktigaste röst just nu.

klar

Artikellänk är kopierad

Marcus Leifby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro