ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Marcus Leifby: Det är männen – inte marknaden – som styr idrotten

Marcus Leifby · 11 Feb 2019
Uppdaterad 11 Feb 2019
"Så här har det sett ut på varenda möte Svenska  ishockeyförbundet arrangerat sedan 1922", skriver Marcus Leifby.

"Så här har det sett ut på varenda möte Svenska  ishockeyförbundet arrangerat sedan 1922", skriver Marcus Leifby. Foto: @Tboustedt/Twitter


En bild säger mer än tusen ord, och visar ofta mer än tusen karlar, framför allt om bilderna tagits i idrottens makt­korridorer.

klar

Artikellänk är kopierad

Härom dagen ramlade jag över en bild som Svenska Ishockeyförbundets generalsekreterare Tommy Boustedt twittrade.

Förbundshöjdaren Anders Larsson, som varit så laddad för att ta tag i jämställdhetsfrågorna inom svensk ishockey, stod på ett möte och predikade inför ett praktfullt pungplank i form av ordförandena från Sveriges alla hockey­distrikt.

Det var som att titta in på Sovjetunionens tjugoandra partikongress.

Enligt distriktens hemsidor innehas tre av 22 ord­förandeposter av kvinnor. Man borde inte bli för­vånad, så här har det sett ut på varenda möte Svenska  ishockeyförbundet arrangerat sedan 1922.

Men ändå, vad fan?

Samtidigt diskuteras frågan om män och kvinnors skilda villkor inom idrotten, det handlar främst inte om löner utan om rätten till utbildade ledare, hyggliga tränings­tider, fräscha omklädningsrum och kanske en slant i milersättning då och då. Rimliga förutsättningar att satsa på karriären och samtidigt bidra till utvecklingen av sin idrott.

Ett av de mest tröttkörda skälen som krikonen alltid kommer dragandes med när det pratas jämställdhet och ekonomi är marknaden styr-argumentet.

Många anser att ingen vill betala för att se damer spela ishockey, eftersom de inte gör det lika bra som herrarna, och eftersom ingen vill betala så blir det heller inga pengar till damerna.

– Marknaden styr, det är rättvist!

Men, tänk om marknaden har styrts, och fortfarande styrs, i en specifik riktning? Av några särskilda?

Män har ju trots allt haft monopol på idrotten, ishockeyn och »marknaden« i decennier.

quotation startMän har bestämt, bekräftat, bokfört, bortsett och, framför allt, varit fullständigt betuttade – i andra män.quotation end

Herrarna spelade OS-hockey redan i Antwerpen 1920, damerna gjorde debut på programmet 1998 i Nagano, det första SM-guldet för herrar delades ut 1922 medan damerna tog emot medaljer först (inofficiellt) 1985.

Vi pratar om ett rejält handikapp, en förhandsrätt, ett försprång på drygt 60 (!) år.

Dessutom har varenda liten styrelse ner till Loshults isplättsfrämjande vänner i alla tider bestått av majoriteten män. Män har bestämt, bekräftat, bokfört, bortsett och, framför allt, varit fullständigt betuttade – i andra män.

Kvinnorna har aldrig haft en sportslig chans men så fort de ber om en finns det alltid en svulstig sanning att slabba med.

– Marknaden styr!

klar

Artikellänk är kopierad

Marcus Leifby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro