ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Marcus Leifby: Fotbollförbundet är en förstelnad tomteverkstad

Marcus Leifby · 30 Okt 2017
Uppdaterad 30 Okt 2017
Så här såg det ut när Rosengård-stjärnan Caroline Seger på söndagen tog emot en silvermedalj av SvFF-basen Karl-Erik Nilsson.

Så här såg det ut när Rosengård-stjärnan Caroline Seger på söndagen tog emot en silvermedalj av SvFF-basen Karl-Erik Nilsson. Foto: Stefan Jerrevång/TT


Jag undrar hur många hittills oberättade #MeToo-historier som Svenska Fotbollsförbundet ansvarar för, skriver Marcus Leifby.

klar

Artikellänk är kopierad

I somras blev den brittiske tennisspelaren Andy Murray omskriven när han rättade en reporters fråga om Sam Querrey som precis slagit ut Murray i Wimbledon.

Reportern talade om Querrey som den förste amerikanske spelaren som nått en stor semifinal sedan 2009 varpå Murray avbröt reportern och förtydligade manlige spelaren eftersom Serena Williams, USA, vunnit en si så där 12-13 Grand Slam-turneringar sedan 2009.

Reportern flabbade, sa det stämmer och förhoppningsvis såddes ett litet, litet frö i reporterns trånga hjärnkontor.
 I Danmark och Norge har vi den senaste tiden sett hur herrarna i fotbollslandslagen gått ner i lön och tagit damernas parti i deras kamp för en mer rättvis och jämställd fotboll.

När stod en svensk herrfotbollsspelare senast upp för en svensk damfotbollsspelare?

Har det överhuvudtaget hänt?

Sveriges lagkapten Andreas Granqvist fick för en tid sedan frågan om huruvida de svenska herrarna kunde tänka sig att göra samma sak som kollegorna i Danmark och Norge eftersom de svenska damerna fortfarande inte har fått till ett kollektivavtal med förbundet.

Svaret?

”Det är alltid svårt att jämföra”, följt av mer blaha-blaha-strunt.

Det finns förstås ett samband här och det är så tydligt att det framkallar värk i varenda celljävel i kroppen.

Svenska Fotbollförbundet, SvFF, är ett förbund som har sladdat betänkligt med jämställdhetsarbetet och i förra veckan stod de på den stora scenen och visade exakt varför och hur mycket.

Ex-basen Lars-Åke Lagrell misstrodde den tidigare förbundsanställda Gunilla Axén som valt att berätta hur hon vid flera tillfällen fått snoppbilder skickade till sig från en tidigare landslagsspelare samtidigt som förbundet valde att inte utreda händelsen.

Någon dag senare tyckte den nuvarande basen Karl-Erik Nilsson att Jesper Fundberg, Idrotts- och maskulintetsforskaren som jobbat med utbildning inom förbundet, hade gjort fel när han i en intervju med Aftonbladet berättade om den unkna kulturen i och kring förbundet och den svenska fotbollsrörelsen.

Ett försök att tysta, tillsluta och mörka i en tid då precis ALLTING handlar om det diametralt motsatta.

Pampigt.

Jag undrar hur många hittills oberättade #MeToo-historier som faktiskt kan kopplas till den många gånger förlegade, sexistiska och pennalistiska kultur som Svenska Fotbollförbundet ansvarar för.

Saker och ting hänger ihop.

Så länge SvFF fortsätter att agera som en förstelnad jävla tomteverkstad lär vi få vänta på en manlig svensk landslagsstjärna som säger saker som faktiskt betyder någonting.

För alla.

Marcus Leifby

pil
Tre sportgrejer jag inte missar i veckan …

… Europa League-mötet: Athletic Bilbao-Östersund på torsdag.

… NHL: I SVT på lördag. Det är så gulligt att se hur glada SVT är över att få sända någonting annat än skidor.

… Hockeyallsvenskan: behövs mer än någonsin nu i november.

klar

Artikellänk är kopierad

Marcus Leifby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro