ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Marcus Leifby: Hur många fördomar kan man krossa på 14 sekunder? Alla!

Marcus Leifby · 28 Jan 2019
Uppdaterad 28 Jan 2019
Kendall Coyne Schofield var första kvinnan på 29 år att delta i NHL:s skicklighetstävlingar.

Kendall Coyne Schofield var första kvinnan på 29 år att delta i NHL:s skicklighetstävlingar. Foto: Stan Szeto/Reuters/TT


Som första kvinna på 29 år deltog Kendall Coyne Schofield i NHL:s hastighetstävling. Hur det gick? Fort så in i helvete. För första gången någonsin hände det någonting på det där NHL-jippot som faktiskt hade betydelse, skriver Marcus Leifby.

klar

Artikellänk är kopierad

Det skrevs ishockeyhistoria i helgen, medan vi sov.

För första gången på 29 år bjöds en kvinnlig ishockeyspelare in (lite med armbågen, förstås, men ändå) till de ”skicklighetstävlingar” NHL har anordnat sedan 1990, i samband med den årliga All Star-matchen mellan ligans bästa spelare.

Kvinnliga ishockeyspelare har tidigare bara fått vara med för att demonstrera det som killarna ska tävla i men den här gången var det på riktigt.

Kendall Coyne Schofield – med ett OS-guld och fem VM-guld i ishockey för USA – tvekade inte en sekund när hon fick frågan om att ställa upp i ”Fastest Skater”, hastighetstävlingen som flera andra NHL-grabbar har duckat av rädsla att bli förnedrade av den vindsnabbe Connor McDavid.

Hur det gick?

Fort så in i helvete.

Vad trodde ni?

Den svenska hockeygräddan noterade händelsen, tittade yrvaket fram och tyckte det var ”coolt”, men drog sig sedan snabbt tillbaka för att fortsätta någon infantil överläggning om en domare eller ett bortdömt mål som alla ändå har glömt om tre dagar.

Av åtta tävlande hade Kendall Coyne Schofield sjunde bästa tid, hon var snabbare än Arizonas Clayton Keller, men viktigast av allt; för första gången någonsin hände det någonting på det där NHL-jippot som faktiskt hade betydelse.

quotation startHur mycket tillförsikt kan man ingjuta genom att åka rinken runt på ett par skridskor?quotation end

Spektaklet direktsändes i teve, klippet på hennes klipp spred sig som en löpeld och inte ens de mest trångsynta lämningarna kan ha missat den fullkomligt furiösa skridskoåkningen.

Föreställ er hur många ingrodda vanföreställningar om damishockey som nu fick sig en prövning.

Till saken hör att Brianna Decker, som hade till uppgift att demonstrera passningstävlingen, tydligen var tre sekunder snabbare än bäste man i tävlingen.

Oups.

Sug på den, herrhockeychauvinister.

Det kommer fortfarande finnas de som envist hävdar att tjejer inte kan, ska, eller är lika bra, men Coyne Schofield har med ett par stålskenor på fötterna sett till att fler kommer att betrakta den typen av avslagna åsikter som mer sövande än kloroform.

Hur mycket tillförsikt kan man ingjuta genom att åka rinken runt på ett par skridskor?

Oändligt.

Hur många fördomar kan man krossa på 14,3 sekunder?

Alla.

Marcus Leifby

Se Schofields insats i videon nedan. 

klar

Artikellänk är kopierad

Marcus Leifby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro