ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Marcus Leifby: Politikerna bryr sig bara om idrott när Sverige tar OS-medalj

Marcus Leifby · 3 Sep 2018
Uppdaterad 3 Sep 2018
"Hur mycket är nästa regering beredd att satsa på svensk idrott?", frågar sig Marcus Leifby.

"Hur mycket är nästa regering beredd att satsa på svensk idrott?", frågar sig Marcus Leifby. Foto: Björn Lindahl/Aftonbladet/IBL


De enda som inte verkar förstå att idrott och politik hör ihop är politikerna själva. För dem blir det intressant först när någon kommer hem med en OS-eller VM-medalj. På söndag är det val, men Sveriges största folkrörelse har under valrörelsen varit en ickefråga, skriver Marcus Leifby.

klar

Artikellänk är kopierad

Idrott och politik hör ihop, det vet alla som har någonting innanför pannloben, och de enda som inte verkar förstå är politikerna själva.

För en politiker blir idrotten intressant först när någon kommer hem med OS- eller VM-medaljer runt halsen, då torgen fylls med stolta och segerrusiga människor.

På söndag är det val i Sverige och under den här enfaldiga valrörelsen har idrotten varit en ickefråga.

De idrottspolitiska frågorna har, precis som många andra, spolats till förmån för ”hårdare tag”, ”ordning och reda” och sänkta skatter.

Sveriges största folkrörelse förbises helt, kanske är det bättre ställt på lokal nivå, i städerna och kommunerna som sköter om simhallarna, fotbollsplanerna, hockeyrinkarna.

Dessvärre tror jag inte det.

quotation startEtt fotbollsmål och en läderkula är världens mest lyckade integrationsprojekt.quotation end

Idrotten speglar samhället, brukar det heta, och den som inte visar att de bryr sig om idrotten kan heller inte säga att de är mån om samhället.

De valfrågor som svenskarna anser vara störst och viktigast den här hösten har aldrig varit särkilt märkvärdiga ute på idrottsplatserna.

Det är vardag på alla fotbollsplaner, normer i varenda gymnastiksal.

Rörelse och aktivitet gynnar folkhälsan, dålig folkhälsa belastar sjukvården och omsorgen, träning gör människor friska och krya, friska och krya människor jobbar bättre, orkar mer, blir gladare och mer kreativa, och pratar vi om våra yngre samhällsmedborgare så kan ni ge er fan på att hopprepet och basketkorgen påverkar skolresultaten till det bättre.

Zlatan Ibrahimovic.
Zlatan Ibrahimovic.Foto: Getty Images

Och så har vi den stora rysaren, integrationen, frågan som får vissa partier att måla hela världen i stora, dystopiska penseldrag.

Partiet med den mörkaste färgen och bredaste rollern tycker inte ens att en Sveriges största idrottare genom tiderna, Zlatan, är ”svensk” nog att kallas svensk.

Ett fotbollsmål och en läderkula är världens mest lyckade integrationsprojekt.

Idrotten har alltid spelat en viktig roll i det svenska samhällsbygget, för samhällsnyttan, och det är bedrövligt att det inte pratas mer om den.

Hur mycket är nästa regering beredd att satsa på svensk idrott? Vem tänker spotta i nävarna och bygga fler idrottsanläggningar? Kan någon ta på sig ansvaret att se till så att idrott och hälsa inte bara blir något som barn med rika föräldrar ägnar sig åt?

Det enda vi med säkerhet vet är hur Sverigedemokraternas framtida idrottspolitiska agenda ser ut.

Långa bollar på Bengt.

klar

Artikellänk är kopierad

Marcus Leifby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro