ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Marcus Leifby: Rytmen har rubbats – därför förstör VAR mer än det tillför

Marcus Leifby · 25 Jun 2018
Uppdaterad 25 Jun 2018
"Den enda skillnaden är att vi inte vet om vi ska vara vansinniga på domaren på planen – eller på VHS-domarna som sitter undanskuffade i en skokartong utanför arenan."

"Den enda skillnaden är att vi inte vet om vi ska vara vansinniga på domaren på planen – eller på VHS-domarna som sitter undanskuffade i en skokartong utanför arenan." Foto: Getty Images


Marcus Berg fälldes när han kom fri med Manuel Neuer men fick ingen straff trots att den samlade expertisen var säkra på att det var straff. VAR blir rätt ibland och fel ibland, precis som tidigare, men rytmen i våra fotbollsmatcher har rubbats, skriver Marcus Leifby.

klar

Artikellänk är kopierad

Det är MÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅL!

Eller!?

Det vete fan.

Med VAR får man ju inte fira ett mål med samma förlösande finess längre.

Först måste vi vänta 10-15 sekunder så att inte filurerna vid videoapparaturen har upptäckt något suspekt.

Situationer som anses matchavgörande – mål, straff, utvisning – granskas minutiöst och domsluten som vi inte skulle behöva diskutera febrilt diskuteras nu febrilt.

Den enda skillnaden är att vi inte vet om vi ska vara vansinniga på domaren på planen – eller på VHS-domarna som sitter undanskuffade i en skokartong utanför arenan.

Marcus Berg fälldes när han kom fri med den tyske målvakten Manuel Neuer men fick ingen straff trots att den samlade expertisen – inklusive proffsdomaren Jonas Eriksson – var säkra på att det var straff.

quotation startDet blir rätt ibland och fel ibland, precis som tidigare, men rytmen i våra fotbollsmatcher har rubbats.quotation end

Serben Mitrovic slets i stycken av två schweiziska försvarare men fick ingen straff och alla som tittade på bilderna – samma bilder som domarna tittar på – tyckte att det var en solklar straff.

Pepe kastade sig handlöst till marken när han fick en liten klapp på axeln av en marockansk spelare, det var ett flagrant försökt att lura till sig en utvisning men Peppa Pig får spela vidare som om ingenting har hänt.

Hela Sverige skrek på straff när Marcus Berg fälldes mot Tyskland, men avblåsningen uteblev.
Hela Sverige skrek på straff när Marcus Berg fälldes mot Tyskland, men avblåsningen uteblev.Foto: Getty Images

Det blir rätt ibland och fel ibland, precis som tidigare, men rytmen i våra fotbollsmatcher har rubbats.

Präktiga VAR-vurmare tror att övervakning nu ska göra fotbollen mer smakfull men i stället för långa överläggningar om en tröjdragning kommer det att konfereras kring vilken tröjdragning som egentligen var värst, vem som höll i först och… var det verkligen hörna? Och inkastet precis innan hörnan var inte deras!

Hur viktig är en händelse som leder fram till händelsen före händelsen?

Hur mycket rättvisa har vi egentligen utrymme för i en djupt orättvis fotbollsvärld?

För att nå riktigt godtagbara resultat borde vi låta matematiska institutionen vid Stanford ta fram en formel. I den stoppar vi alla mätbara ting som spelarnas längd, vikt, spänst, snabbhet, skottstyrka och kickrekord.

Vi skjuter till lite väder, vind, eventuell nattfrost och PH-värdet på Damir Skominas tungspets, sedan trycker vi på en knapp och ut på andra sidan kommer ett slutresultat – exempelvis 1-1 – som är rättvist till 99,893 procent.

Ibland kanske livet – och fotbollen – känns mer rätt när det blir fel?

klar

Artikellänk är kopierad

Marcus Leifby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro