ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Marcus Leifby: Zlatan vill inte behöva ställa frågan själv

Marcus Leifby · 2 Apr 2018
Uppdaterad 2 Apr 2018
En ny debatt om Zlatan Ibrahimovic har blossat upp sedan svenskens två mål i LA Galaxy-debuten.

En ny debatt om Zlatan Ibrahimovic har blossat upp sedan svenskens två mål i LA Galaxy-debuten. Foto: Getty Images/Metro


Zlatan Ibrahimovic ska fylla 37 år och han pratar om sig själv som ett lejon men han kan inte rakt ut säga att han vill spela fotbolls-VM för Sverige. Och det är nog där skon klämmer – att han tycker att han ska få frågan, inte behöva ställa den själv, skriver Marcus Leifby.

klar

Artikellänk är kopierad

Ett Ola Toivonen-mål och en avsliten tröja i en Smurf-liga var det enda som behövdes för att ännu en Zlatan-debatt skulle blossa upp i landet Brunsås.

Fyra miljoner svenska fotbollsförbundskaptener tog natten mellan lördag och söndag ut en spelare som meddelat att han har slutat, resterande fyra miljoner skickade igen dörren han precis öppnat på glänt.

Det svenska VM-laget tas ut om en månad och åker om två – och man kan ju faktiskt fråga sig;Är det ingen jävel som pratar i telefon längre?

Ni vet, slår ett nummer, trycker på luren-knappen, väntar några signaler och säger ”hej” när någon ger ifrån sig ett läte i andra änden.

Under EM 2016 meddelade Zlatan att han gjort sitt i landslaget, han bytte klubb, skadade knät, gick skadad i ett halvår och gjorde en rätt skröplig figur i sin United-comeback. Nu har han bytt klubb igen, gör mål igen och ser ut att vara i fin fysisk form igen. Och sugen på VM?

Ja, det verkar så, även om han inte har sagt det rakt ut.

Zlatan har meddelat att han ”tillhör Sverige”, att han ”är väldigt stolt över att vara svensk” och att han ”är det nya Sverige”. Han har ”satt Sverige på kartan” och om ”han” behöver ”mig” är ”dörren öppen”. Zlatan ska fylla 37, han pratar om sig själv som ett lejon men han kan inte rakt ut säga att han vill spela fotbolls-VM för Sverige.

Och det är nog där skon klämmer – att han tycker att han ska få frågan, inte behöva ställa den själv.

På andra sidan jordklotet står den Söndrum-stadige folkrörelse-förbundskaptenen Janne Andersson och stryker. Han behöver förstås inte jaga upp sig nämnvärt, han har knackat och knölat kollektivet Sverige förbi Italien och fram till det första svenska VM-slutspelet på tolv år.

Den allsmäktige hjälpte eventuellt Sverige dit, inte Zlatan, och allt hade förstås varit lättare och redan avklarat om det i stället hade handlat om en undergiven, käck göteborgare med hål i kalsipperna och sju portionsprillor under läppen.

Men Zlatan är ingen gamäng, han är en egen genre, och här är vi nu i ett Kalla Kriget-dödläge där två stormakter sitter och väntar ut varandra. Den ene sitter på nycklarna, den andre på kärnvapenspetsarna, och om två månader börjar VM.

Vaknar Emil Forsberg upp med taskiga tonsiller är det kört.

Så, för fan Zlatan, slå Janne en signal.

klar

Artikellänk är kopierad

Marcus Leifby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro