ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mardrömmen i skolan

Petter Sundsten · 3 Mar 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Enligt Skolverkets rapport är eleverna i årskurs åtta extra utsatta. När Metro besöker Kungsholmens gymnasium i Stockholm blir den bilden bekräftad.

Många har stött på obekväma situationer under sin skoltid. De känner klasskompisar som har blivit mobbade. Och de nämner högstadiet som en utsatt period.

Tjejgänget på skolgården berättar om sina erfarenheter.  – Vissa var jättemobbade i högstadiet, säger Josefin Wahlund, 17. – Det var en tjej i min förra skola som var väldigt utsatt, säger Ellinor Fristorp, 18.

De tycker att det finns mer acceptans på gymnasiet. I högstadiet är pressen att passa in större och fler råkar illa ut. – Nu har tjejen i min förra skola hittat andra kompisar, säger Ellinor.

Johanna Sundquist, 16, och Rebecca Fredriksson, 16, går på Kungsholmens gymnasium. De är nöjda med sin skola. – I vår klass får alla utrymme, säger Rebecca.
Johanna Sundquist, 16, och Rebecca Fredriksson, 16, går på Kungsholmens gymnasium. De är nöjda med sin skola. – I vår klass får alla utrymme, säger Rebecca.

Studenter less på att slåss

Studenfestslagsmålen har minskat dramatiskt, enligt nya siffror.

– Vi kan ha sparat 30 miljoner kronor, säger Håkan Leifman på Stockholms stad.År 2007 gick antalet misshandelsfall i samband med studentfester i Stockholm i taket.

Men enligt en ny undersökning sjönk antalet personer som misshandlats med 30 procent förra året.– Vi tror att det beror på de förebyggande insatser som gjorts mellan bland andra polis, arrangör och tillståndsenheten, säger Håkan Leifman, chef för Stadprojektet som jobbar med alkohol- och drogfrågor.

Inför förra året gjordes en rad åtgärder. Bland annat försökte de lära studenterna hur man uppträder på krogen och vilka regler som gäller – exempelvis att det är förbjuder att servera fulla personer alkohol.– Det handlar om krogvett, säger Daniel Müller på Stad.

klar

Artikellänk är kopierad

Petter Sundsten
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro