ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Margot Wallström: Kvinnorna en nyckel till fred

Åsa Larsson · 14 Mar 2016
Uppdaterad 15 Mar 2016
Sverige ser ingen plats för Bashar al-Assad i en slutlösning för Syrien, säger Sveriges utrikesminister.

Sverige ser ingen plats för Bashar al-Assad i en slutlösning för Syrien, säger Sveriges utrikesminister.


Processen till fred och en demokratisk lösning i Syrien måste komma igång, säger Sveriges utrikesminister Margot Wallström.

klar

Artikellänk är kopierad

– FN:s säkerhetsråd reagerade för sent för att kunna stoppa konflikten. För att få slut på det mänskliga lidandet krävs en politisk lösning. Här måste FN spela en mer framträdande roll, säger Wallström till Metro. 

I måndags inleddes förhandlingar ledda av FN-sändebudet Staffan de Mistura i Genève.

– Han har vårt fulla stöd och han bistås också av två svenskar.

Under vilka omständigheter kan Sverige acceptera att president Bashar al-Assad sitter kvar?

– Det är förstås ytterst upp till syrierna att avgöra men givet de oerhörda övergrepp som hans regim har begått mot den egna befolkningen ser Sverige ingen plats för Bashar al-Assad i en slutlösning.

LÄS MER: Agneta, 51: De flyr från ett helsicke – de ska inte mötas av ett helsicke 

Det är viktigt att processen mot en politisk lösning kommer igång, enligt Wallström.

– Fullt genomförande av avtalet om tillfälligt eldupphör och humanitärt tillträde till belägrade områden är helt avgörande för att skapa det nödvändiga förtroendet för ett återtagande av fredssamtalen. Staffan de Mistura har aviserat att det förhoppningsvis kommer att ske de närmaste dagarna. 

Utrikesministern ser Rysslands agerande som avgörande för hur det kommer att gå med vapenvilan. 

– Bombningar av andra mål än terroristlistade Daesh och al-Qaida-grenen Jabhat al-Nusra måste upphöra.

Är det aktuellt att förhandla med Ryssland på andra områden för att nå fred och demokrati i Syrien?

– Nej, det är inte aktuellt.

Sverige har även verkat för att syriska kvinnor ska hörsammas i Genève, som en del i Sveriges feministiska utrikespolitik. 

– De är starka röster mot våld och för en politisk lösning. Jag är i kontakt med dessa kvinnor och försöker stödja dem på alla sätt jag kan. 

Sverige har antagit en biståndsstrategi för Syrien som innehåller insatser för 1,7 miljarder kronor de kommande fem åren, enligt Margot Wallström.

Sverige har även bidragit med en svensk väpnad styrka för att utbilda de irakiska säkerhetsstyrkorna och den kurdiska peshmerga-milisen som kämpar mot terrorgruppen IS.

– Den viktiga överenskommelsen om tillfälligt eldupphör i Syrien hänger nu mycket på att Ryssland verkligen respektererar den. Bombningar av andra mål än terroristlistade Daesh och al-Qaida-grenen Jabhat al-Nusra måste upphöra.

Om det sker ser Wallström en möjlighet att att isolera al-Qaida i Syrien och öka pressen på IS.

Vad tycker du om EU:s överenskommelse med Turkiet?

– EU:s samarbete med Turkiet behöver utvecklas för att vi ska kunna få en hållbar lösning på flyktingproblematiken. Samarbetet utgår från tydliga förväntningar på fortsatta reformer och fördjupad demokratisering.

LÄS MER: Jag ser ett Syrien i krig – men jag gör allt för att minnas de fina stunderna 

Enligt Wallström var det viktigt för regeringen att få in skrivningar om att respektera EU- och internationell rätt vid det gemensamma arbetet med Turkiet för att lösa flyktingfrågan.

– Vi måste vara tydliga med att stå fast vid våra principer. Det ekonomiska stödet till Turkiet handlar enbart om att stötta flyktingarna i landet.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro