ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Maria, 12, blir ensam kvar när Sverige utvisar hennes pappa

Aron Andersson · 10 Nov 2014
Uppdaterad 10 Nov 2014

Foto: Viprotesterar.nu / Privat / Montage


klar

Artikellänk är kopierad

Förra året återförenades 12-åriga Maria Ahmed med sin pappa efter två år som ensamt flyktingbarn i Sverige. Men nu ska pappan utvisas.

12-åriga Maria Ahmed kom till Sverige från Afghanistan 2011 efter att familjen splittrats under sin flykt från landet. Maria fick permanent uppehållstillstånd samma år. Under 2013 återförenades hon äntligen med sin pappa, men lyckan blev kortvarig för familjen. I somras beslutade Migrationsverket att pappan ska utvisas till Afghanistan.

– Det pratar mycket om att de tänker på barnen i Sverige, fast egentligen gör de inte det. De ska ju utvisa min pappa, då kommer jag vara ensam här i Sverige, så jag undrar hur de tänker, säger Maria Ahmed själv i ett videoklipp på sajten Viprotesterar.nu.

Migrationsverket förslag är att familjen återförenas i Afghanistan i stället och att Maria följer med. Men enligt pappans advokat finns det en hotbild i Afghanistan eftersom han konverterat till kristendom under sin tid i Sverige. 

– Det finns en risk för att Maria, om hon tvingas återvända, tillskrivs en religös uppfattning som gör det omöjligt för henna att följa med. Det är egentligen omöjligt för honom också, säger advokaten Per Gisslén till Metro.

Mannen kan ansöka om uppehållstillstånd igen när han är på plats i Afghanistan men det ser inte Per Gisslén som ett alternativ.

– Jag menar att det är orimligt utifrån ett barnperspektiv och att det bryter mot barnkonventionen. Handläggningstiden är över ett år.

Enligt Migrationsverket är det inte ens säkert att en sådan ansökan skulle beviljas.

– Chanserna för att föräldrar ska få åteförenas med sina barn är ganska små om det inte föreligger skyddskäl. Finns det inte skyddskäl så kan återförening ske i hemlandet, säger Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket till Metro.

Men finns det inte en hotbild som till och med är förenad med dödsstraff om pappan konverterat till kristendom?

– Advokaten driver sin klients talan, det har han gjort hos Migrationsverket och i Migrationsdomstolen. Domstolen har sagt att det som åberopats inte varit trovärdigt. De menar att de som mannen berättar inte är trovärdigt.

Viprotesterar.nu förs nu en kampanj för att stoppa utvisningen av Marias Ahmeds pappa. Det är Marias klasskamrater i klass 6B på Sörbyängsskolan i Örebro som startat protesten.

– Klassen fick beskedet i torsdags och de, och även vi föräldrar, känner att Maria inte ska behöva stå ensam. Vi måste göra det vi kan för att försöka påverka beslutet, säger Charlotta Stenhem, klassförälder, till Metro.

På måndagen åkte hela Marias klass till Migrationsverket i Flen där Marias pappa sitter i väntan på utvisning. De har samlat ihop frågor som de vill ställa till myndigheten.

– Varför gör ni så här? Varför får inte Marias pappa stanna? Har ni inte tänkt på att Maria är ett barn? Hur tror ni Maria känner sig? Är inte Sverige ett land där alla har lika mycket rätt att vara, läser Charlotta Stenhem från de lappar som eleverna har skrivit.

Under de senaste dagarna har klassen arbetat för att väcka opinion i Örebro och uppslutningen har varit stor.

– Vi har påverkat i alla möjliga kanaler och mobiliserat Örebro så att näringslivet är på, andra organisationer och idrotten har ställt sig bakom. Vi har gjort en namninsamling och har med oss 2 000 underskrifter, säger Charlotta Stenhem.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro