ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Maria, 34: Jag fick ätstörning efter personlig träning

Josefin Svenberg · 31 Jan 2014
Uppdaterad 31 Jan 2014

Maria anlitade en personlig tränare för att komma i form och bli motiverad att träna mer. Nu är hon 12 000 kronor fattigare, har tappat all träningslust och dessutom börjat hetsäta. – Det förstörde mitt liv, säger Maria.

klar

Artikellänk är kopierad

Efter tio veckor med en personlig tränare hade Maria, 34, tappat all  träningsmotivation och börjat hetsäta. – Jag får ångest av att se gymmet   och vill helst inte visa mig över huvud taget. Det som skulle vara någonting  bra och kul blev i stället en mardröm, säger Maria.
Efter tio veckor med en personlig tränare hade Maria, 34, tappat all  träningsmotivation och börjat hetsäta. – Jag får ångest av att se gymmet   och vill helst inte visa mig över huvud taget. Det som skulle vara någonting  bra och kul blev i stället en mardröm, säger Maria.Foto: Lisa Mattisson

Innan Maria, 34, anlitade en personlig tränare i höstas var hon en ”ganska ambitiös motionär”. Varje morgon innan jobbet promenerade hon i en timme, och hon gick även på gruppträningspass på ett gym tillhörande en av de stora kedjorna.

– Jag förstod att jag skulle behöva börja med styrketräning också om jag skulle nå mina mål och få en fast kropp. Jag hade bara hört bra saker om personliga tränare och tänkte att det var den bästa lösningen, säger Maria och berättar att hon kontaktade det välkända gymmet där hon var medlem:

– Jag sa till PT:n att ”jag kan ingenting om träning, men jag vill lära mig och bli motiverad att träna mer”. Och han verkade förstå precis.

Marias plan var att gå hos PT:n en gång i veckan i tolv veckor, men han sa att det behövdes minst det dubbla för att hon skulle nå sina mål. Notan slutade på cirka 12 000 kronor.

– Sedan började helvetet. Han körde verkligen stenhårt med mig från start. Han var inte alls pedagogisk och när jag frågade om en viss övning eller om jag kunde få ett träningsprogram sa han bara att ”det kommer sen”.

Men det värsta för Maria var ändå dieten som hon skulle följa. Den var inte personligt anpassad – det fanns bara en för kvinnor och en för män – och innebar att hon åt väldigt begränsat sex dagar i veckan. Den sjunde dagen fick hon äta precis vad hon ville.

– Svullardagen gjorde att jag klarade mig igenom veckan. Men när den kom åt jag istället så mycket att jag höll på att spy. Jag sa det hela tiden till PT:n, men han skrattade bara bort det och sa att ”vuxna människor spyr inte”. Han tog allt väldigt lättsamt och verkade inte alls bry sig när jag sa att jag mådde dåligt av hans träning. Efter våra pass gick jag nästan alltid hem och grät, berättar Maria.

Efter tio veckor gav Maria upp. Hon gick ett par gånger hos en annan PT på samma gym – som blev förvånad när hon fick höra att kollegan varken gjort några mätningar innan eller gett Maria ett träningsprogram – men då var träningsmotivationen redan nere på noll.

– Dessutom hade ett större problem börjat för mig – hetsätning. Efter dieten blev alla dagar svullardagar och jag har inte ens motivation att gå på mina morgonpromenader. Jag har aldrig haft tendenser till ätstörningar tidigare, men nu har jag ätit konstant i flera månader. Min läkare har skickat remiss till ett hetsätningscenter, berättar Maria, och tillägger:

– Så jag betalade nästan 12 000 kronor för att må piss. Det förstörde mitt liv att anlita en personlig tränare.

Maria heter egentligen någonting annat.

Svårt att få rätt gällande personlig träning

Marias gym vägrade kompensera henne – och hennes fall är inte unikt.

När Maria kontaktade gymmet där hon tränade fick hon inget gehör för sina klagomål på den personliga träningen. Hon mejlade även gymkedjan centralt och frågade vilka garantier de har för att man får önskat resultat av personlig träning.

I svaret skriver gymkedjan bland annat att ”för ett framgångsrikt resultat och en lyckad relation krävs att både PT och klient tar ansvar för en konstruktiv dialog” samt att de inte betalar ut någon kompensation för utnyttjade träningstillfällen.

Mejlet avslutas med: ”Hoppas verkligen att du hittar glädjen och motivationen för träningen igen, jag önskar dig ett stort lycka till.”

Den som, precis som Maria, fortfarande är missnöjd efter att ha pratat med gymmet kan vända sig till Allmänna reklamationsnämnden, ARN. Men för att få rätt där måste man kunna bevisa att något verkligen är fel i tjänsten, till exempel att träningspass uteblivit eller att PT:n inte har den utbildning som angetts.

– Kvalitet är svårt att klaga på, säger Marie Wiezell, konsumentvägledare på Sveriges Konsumenter, till tidningen Råd & Rön.

Enligt henne handlar de flesta klagomål som kommer in till dem om fall där kunden köpt ett antal timmar med en viss PT men där företaget av olika anledningar velat byta ut tränaren.

– Och det kan vara känsligt eftersom personkemin antagligen spelar roll när det gäller en personlig tränare, säger Maria Wiezel till Råd & Rön.

Att en personlig tränare är licensierad, certifierad eller diplomerad betyder i stort sett ingenting, eftersom vem som helst kan starta en sådan utbildning i dag. 2012 gjorde bland andra Swedish Standards Institute och Konsumentverket ett försök att ta fram kompetenskrav för personliga tränare, men hittills har inte gymmen nappat på detta, enligt Råd & Rön.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro