ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Maria, 35: Jag åt en ask Alvedon varje dag

Åsa Larsson · 3 Jan 2016
Uppdaterad 3 Jan 2016
Faran med att äta för mycket värktabletter är biverkningar.

Faran med att äta för mycket värktabletter är biverkningar. Foto: Nora Lorek/TT


Maria åt en ask värktabletter om dagen på högstadiet. Det är ovanligt att bli beroende av tabletter som Alvedon och Ipren, men för en del blir det ett sätt att klara av vardagen.

klar

Artikellänk är kopierad

Maria, som i dag är i 35-årsåldern, var mobbad i skolan och hade huvudvärk och magont hela tiden.

Men när hon började i en ny skola så slutade hon med värktabletterna. Det var ett jordbruksgymnaisum där det inte gick att få tag på dem lika lätt och hon mådde bättre i den nya miljön, där hon kommit bort från mobbarna.

Hur är ditt förhållande till Alvedon i dag?

– Jag kan inte äta det, jag får allergiska reaktioner, säger Maria.►LÄS MER: Här är skillnaden mellan Ipren och Alvedon Att bli fysiskt beroende av de enklare värktabletterna är svårt, säger Kai Knudsen, docent och överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Däremot finns det en stor överkonsumtion av tabletter som Ipren och Alvedon.

– Det är mer som en vana. Folk går och småknaprar tabletterna mot allehanda åkommor, säger han till Metro.

Läkemedlen har heller ingen särskilt kraftfull effekt på smärta. Det är vanligare att Alvedon och Ipren ingår i ett mer omfattande missbruk av olika läkemedel, enligt honom. – Det är viktigt att växla preparat och söka hjälp om du inte får ordning på din värk, säger Kai Knudsen.►LÄS MER: Alvedon verkningslöst mot ryggsmärta Faran med att äta för mycket värktabletter är biverkningarna, enligt Knudsen. Du riskerar till exempel njur- och leverpåverkan samt magsår.

– Om du tar två tabletter om dagen i en vecka så är det dags att söka hjälp. Och ta aldrig mer än åtta 500 milligrams-tabletter om dagen.

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro