ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Maria, 51, om jordskalvet i Gävle: Skakade i huset”

Fredrik Samuelson · 20 Okt 2018
Uppdaterad 20 Okt 2018
Maria Rydström kände skalvet i norra Gävle.

Maria Rydström kände skalvet i norra Gävle. Foto: Google/Privat


Plötsligt började väggarna skaka inne i huset. Maria Rydström, 51, var hemma i sin bostad i Gävle när det smällde till.

klar

Artikellänk är kopierad

Maria Rydström och hennes dotter, som bor i Hille i Gävle, var hemma i bostaden när de strax innan klockan två på lördagseftermiddagen hörde en kraftig smäll.

– Jag skulle precis sätta mig och käka lite när det small till och skakade i huset. Först tänkte jag: ”Oj, nu är det någon som har kört in bilen i husgaveln”. Så vi sprang ut och kikade men såg ingenting. Sen såg vi grannar som kom ut och hörde samma sak från dem, säger Maria Rydström.

Jordbävningen i Gävle mätte 3,0

Att det skulle vara en jordbävning var inget hon först tänkte på. Skakningarna pågick i högst några sekunder.

– Jag kunde inte tänka mig att det skulle vara ett jordskalv utan vi sa att vi får avvakta och se. Sen kom det ju fram att det hade varit ett jordskalv.

Jordbävningen hade en preliminär magnitud på 3,0, vilket är relativt högt med svenska mått mätt, enligt Svenska nationella seismiska nätet. I snitt registreras två mindre skalv per dygn i Sverige men bara ett tjugotal per år känns. Av dem är det bara ett fåtal som når magnituden 3.

”Känts av många människor i närområdet”

Epicentrum var vid Hille, men skakningarna kändes i stora delar av Gävle.

Svenska nationella seismiska nätet skriver på sin hemsida: ”Ett jordskalv med preliminär magitud 3,0 inträffade 13.57 i de norra delarna av Gävle. Jordskalvet skedde relativt grunt, på 5 – 10 km djup, och har känts av många människor i närområdet”.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Samuelson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro