ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Maria misshandlades – berättade för grannen: Fungerade som ett tyst stöd

klas widestrand · 23 Sep 2016
Uppdaterad 23 Sep 2016

Det kan vara svårt att upptäcka när någon i ens närhet far illa i en relation. Grannar som bor nära den som exempelvis blir slagen kan därför spela en viktig roll. Det menar Maria Blomqvist, som har skrivit en bok om sina upplevelser i en destruktiv relation.

klar

Artikellänk är kopierad

Maria Blomqvist blev under flera år både fysiskt och psykiskt misshandlad av sin ex-partner.
Maria Blomqvist blev under flera år både fysiskt och psykiskt misshandlad av sin ex-partner.Foto: Klas Widestrand

Maria Blomqvist levde under flera år i en relation där hon ständigt blev både psykiskt och fysiskt misshandlad. 2014 släpptes hennes bok "En vacker dag lämnar jag honom" där hon berättar om den svåra tiden.

LÄS MER: Ingen ingrep när Linda, 35, blev misshandlad: "Jag tänkte, nu dör jag"

– Det var hela tiden en berg- och dalbana där man pendlade mellan himmel och helvete. Till slut blev det mitt normaltillstånd.

Att befinna sig i en relation där man blir utsatt för våld är vanligare än vad många tror. 2014 släppte Brottsförebyggande rådet, BRÅ, en undersökning om våld i nära relationer. I den framkom det att 25 procent av alla kvinnor utsätts för brott av en partner någon gång i livet. Samma siffra för män låg på 17 procent.

Ofta kan det vara svårt för vänner och familj att upptäcka när någon närstående far illa i en relation. Maria Blomqvist tror därför att grannar kan spela en viktig roll för den som exempelvis blir slagen av sin partner.

– Grannar bor nära varandra, de hör och ser saker på ett annat sätt.

Maria talar av egen erfarenhet. Hon valde nämligen att öppna upp och berätta om sin situation för sin dåvarande granne.

– Hon fungerade som ett tyst stöd för mig. Jag kände att jag kunde prata med henne när jag behövde det och hon fanns med i bilden när jag tog beslutet att separera.

Efter separationen har Mara blivit mer uppmärksam på signaler om att någon kan befinna sig i en utsatt situation. Det gäller i både i hennes roll som arbetsgivare och granne. Under en period bodde hon i en lägenhet i centrala Stockholm. I samma trapphus bodde en kvinna som Maria misstänkte for illa.

LÄS MER: Slagna män tas inte på allvar

– Så jag frågade henne hur hon mådde och då sa hon att allt var bra. Men på så vis upprättades en kontakt mellan oss. Det viktiga för mig var att visa att jag fanns där om hon skulle behöva hjälp eller bara prata. Vissa undrar kanske varför man inte bara lämnar en ohälsosam relation. Men så enkelt är det inte, säger Maria. Istället behövs hjälp och stöd för att man ska kunna förändra sin situation.

– Om du ser en person som verkar må dåligt så fråga hur det egentligen står till. Det kan räcka för att den personen ska ta första steget och börja bryta sig loss.

klar

Artikellänk är kopierad

klas widestrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro