ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Maria och hennes barn är hemlösa: Vi fick lämna allt

Fredrik Stjernström · 31 Okt 2013
Uppdaterad 1 Nov 2013

klar

Artikellänk är kopierad

Snart måste Maria och barnen flytta igen. ”Det är verkligen hemskt. Min  dotter får lämna skola och kompisar när vi flyttar.”
Snart måste Maria och barnen flytta igen. ”Det är verkligen hemskt. Min  dotter får lämna skola och kompisar när vi flyttar.”Foto: Kinga Lezanska Sjölin

De hemlösa barnen i Malmö har det senaste året blivit över hundra fler. I Malmö stads kartläggning av hemlösa finns det nu sammanlagt 329 barn i statistiktabellerna. Maria är mamma till tre av dem. Hon och hennes barn har varit utan fast boende sedan ett och ett halvt år tillbaka, då en hyresvärd kastade ut dem ur deras bostad under hotfulla former.

– Vi fick lämna allt vi hade och sticka därifrån. Vi flyttade in till min syster men det höll inte. Det var sju personer i en liten trea, säger Maria.

På grund av att Maria förekommer i Kronofogdens register har hon svårt att få ett vanligt hyreskontrakt. I dag lever hon och barnen i ett familjeboende i socialtjänstens regi. Men där kan de inte bo hur länge som helst och snart måste de flytta igen. Det blir deras femte lägenhet sedan de lämnade den ursprungliga bostaden.

– Barnen är små och förstår inte så mycket. Men de frågar mig varför vi måste flytta hela tiden, säger Maria.

– Det är verkligen hemskt. Man vill ha sitt eget. Min dotter får lämna skola och kompisar när vi flyttar.

Malmö stad ser allvarligt på att de hemlösa barnen blir allt fler. Den främsta orsaken uppges vara den svåra bostadsbristen i Malmö.

– Det är oroväckande och kan egentligen hända vem som helst eftersom bostadsmarknaden inte är i balans, säger Carina Nilsson (S), vård- och omsorgskommunalråd.

Fotnot: Maria är ett fingerat namn.

FAKTA

Hemlöshet i Malmö

1 302 personer har mycket kortsiktigt eller inget boende och klassas som hemlösa i den årliga kartläggningen som släpptes i går. Hemlöshet orsakad av missbruk och psykisk ohälsa minskar, medan den till följd av ekonomiska skäl och utanförskap ökar. Antalet kända uteliggare har på ett år minskat från 27 till 10.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Stjernström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro