ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Maria sköts – får ingen ersättning

Ingrid Arinell · 11 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Maria har ansökt om skadeersättning hos Brottsoffermyndigheten men fick avslag. Bilden till höger visar Marias ärr från skottet.

Maria har ansökt om skadeersättning hos Brottsoffermyndigheten men fick avslag. Bilden till höger visar Marias ärr från skottet. Foto: Kinga Lezanska Sjölin


klar

Artikellänk är kopierad

Kulan missade halspuls­ådern med bara några millimeter. En novembernatt i Malmö för snart ett år sedan blev Maria beskjuten på väg hem. Hon förstod inte vad som hände. – Jag sprang in i porten. Blodet rann över bröstet. När jag kom hem svimmade jag. Polisens utredning visade att den som sköt var en pojke i tioårsåldern som lekte med ett luftgevär.

Ärendet rubricerades som mordförsök. Men åklagaren lade ner förundersökningen på grund av pojkens ålder.

Maria ansökte om skadeersättning hos Brotts­offermyndigheten. Hon fick avslag med motiveringen att hon först måste försöka få skadevållaren att betala skadestånd. Men enligt Maria vill pojkens föräldrar inte betala. För att det ska anses som att hon har gjort allt vad hon kan måste Maria först driva ärendet i ett civilrättsligt mål. – Jag har kontaktat en advokat, men han tyckte att jag skulle lägga ner det. Att det var för svårt på grund av att pojken var så ung, säger Maria.

Om hon förlorade skulle rättegångskostnaderna falla på henne. Maria har fortfarande ont kring ärret och lider av sömnsvårigheter.

”Lagen är trubbig”

Skadestånd ska i första hand betalas av gärningsmannen. I andra hand kan brottsoffret få pengar av försäkringsbolaget. Först i ett tredje led kan ersättning betalas av staten. – Lagen är trubbig. För att få skadeersättning ska man först ha uttömt alla alternativ, säger Per Rubing på Brottsoffermyndigheten.

När en utpekad gärningsman är över 15 år och brottet kan prövas av en domstol är det enklare för brottsoffret att få skadestånd, enligt Per Rubing. – Då kostar det inget att få frågan om skadestånd prövad, eftersom det sker som en del av brottsmålet, säger Per Rubing.

Att driva skadestånds-frågan i ett civilrättsligt mål kan däremot bli dyrt för brottsoffret.– För en vanlig medborgare är det en väldigt lång uppförsbacke, säger Rubing.Regeringen har lovat att se över lagen om skadeersättning under den här mandatperioden.

klar

Artikellänk är kopierad

Ingrid Arinell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro