ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Maria spräcker myten om mödomshinnan

Ulrica Widsell · 22 Mar 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

ONÖDIG ORO. Mödomshinnan är en kroppsdel som dras med många myter. Det skapar onödig oro och rädsla inför sexdebuten hos många unga.– Tjejer kan vara rädda för att det ska göra ont när man tror att det är något som ska spricka sönder och rädslan gör att de blir nervösa och funderar mer på det än det som känns bra i stunden. Killar kan också bli rädda för att göra tjejen illa. Trots att vi är så upplysta i dag är det här en så stark bild, att det är en hinna som säger poff och försvinner. Så är det inte, säger  Metros sex- och relationsexpert Maria Bergström.Själva namnet mödomshinna är missvisande.– Det är ingen hinna. Mödomshinnan är slemhinneveck som sitter i slidöppningen. Och mödom är en beskrivning av att vara sexuellt oerfaren och en koppling till kvinnors sexualitet. Jag tycker inte att en kroppdel ska ha en laddning på det sättet. Man kan vara sexuellt erfaren på andra sätt, säger Maria Bergström.

Många tror att det går att se om en tjej haft sitt första samlag genom att titta på mödomshinnan. I vissa kulturer är mödomshinnan ett symboliskt bevis på att en ung kvinna är oskuld. – Man kan inte avgöra om en tjej har haft samlag genom att titta på mödomshinnan, eftersom mödmshinnan ser så olika ut hos alla unga kvinnor. Slemhinnevecken är olika stora, kan vara olika tjocka och de kan vara mycket sammanväxta eller vara som en tunn, tunn krans. Det påverkar också hur det upplevs när man för in något första gången, vid samlagsdebuten eller exempelvis en tampong, säger Maria Bergström.

klar

Artikellänk är kopierad

Ulrica Widsell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro