ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Maria växte upp under hedersförtryck: "De dödar för sitt rykte"

Annica Ögren · 21 Jan 2019
Uppdaterad 21 Jan 2019

Maria, i dag 36, levde under hedersförtryck under större delen av sin uppväxt. Nu berättar hon om hoten och våldet: De dödar, sitter i fängelset och dör för sitt rykte."

klar

Artikellänk är kopierad

I dag lever hon ett liv fritt från förtryck. Men minnen om hot och våld i hemmet, från när hon var yngre än tio år gammal, är fortfarande färska hos Maria.

Född i Beirut, Libanon, inom en kristen ortodox familj, kom hon till Sverige med sin mamma och yngre syskon som liten. Pappan blev kvar i Libanon.

I Sverige var det enligt Maria hennes morbröder som kontrollerade både henne och hennes mamma. Här upplevde hon det som svårt att förstå hur mycket hon skulle leva som svensk och som libanes och arab.

Hon berättar att hennes mamma och morbröder ofta hade krav och förväntningar på hur hon som flicka eller kvinna skulle vara, bete sig och klä sig. Att ett klädesplagg som en t-shirt kunde få hennes mamma eller morbröder att ge henne dödande blickar, örfilar eller dödshot.

– Det var synd, haram, eller så var det skam, alltså ayb vi säger på arabiska, berättar hon.

Fruktade för sitt liv

Men det är ett specifikt minne som har etsat sig fast hos Maria, som gjorde att hon tidigt började frukta för sitt eget liv på grund av det våldskapital som hon upplevde fanns hos hennes morbröder. Det var när mamman – fem år efter de kom till Sverige – började träffa en ny man.

Hon berättar att de satt i köket hemma i lägenheten – Maria själv, hennes mamma och morbröder – när en av dem konfronterade Marias mamma om den nya mannen.

–Han sa något i stil med ”vad håller du på med”. Han drog fram vad jag uppfattade som ett svärd eller en stor kniv. Jag minns att någon drar mig ut ur köket för att jag inte skulle se det, säger hon, och fortsätter:

– Då tänkte jag att ”nu dör min mamma”.

Hon säger att hon i efterhand förstod att morbröderna förmodligen var ute efter att skrämmas, då de både lämnades utan fysiska skador den dagen. Men att hon andra gånger kunde bli slagen eller misshandlad om hon gjorde något som av dem ansågs vara fel.

– Det var mycket så, det fick inte komma ut, det handlade om släktens anseende och rykte.

Dödar för sitt rykte

Händelsen vid köksbordet var inte sista gången hon skulle utstå hot från sina morbröder. Hon berättar att fel pojkvänner under tonåren resulterade i nya dödshot.

– Jag tänkte mycket på hur de skulle döda mig… Med kniv? Skulle de sticka mig? Jag hade skräckscenarios om vad som skulle kunna hända.

En skolkamrats förälder slog tillslut larm och ringde socialtjänsten.

– Vi träffades, de följde mig hem, och när de knackade på dörren hemma så öppnade mamma. Hon hade ringt dit mina morbröder. Jag förstod att jag låg riktigt illa till och tog då tillbaka allt jag hade sagt om att jag var rädd. Efter det vågade jag inte anmäla någonting igen, säger Maria.

Vad hade samhället/myndigheter kunnat göra för att skydda dig i det här, känner du?

– Jag litar inte på att någon kan skydda mig. Jag har lärt mig vilka människor jag inte ska involvera mig med, och vilka håller jag mig undan för. Jag skyddar mig själv på det sättet. Hedern sitter så djupt präglat i vissa människor, de dödar, sitter i fängelset och dör för sitt rykte.

Fotnot: Maria heter egentligen något annat.

pil
Regeringens definition av hedersrelaterat våld och förtryck

Hedersrelaterat våld och förtryck bygger på starkt patriarkala och heteronormativa föreställningar och har sin grund i kulturella föreställningar om kön, makt och sexualitet.

I hederstänkandet står föreställningar om oskuld och kyskhet i fokus och familjens rykte och anseende ses som avhängigt flickors och kvinnors faktiska eller påstådda beteende.

Kontrollen av flickor och kvinnor i hederns namn sträcker sig från begränsningar i vardagen som rör exempelvis klädval, umgänge och fysisk rörelsefrihet – men även när det gäller val av utbildning, jobb, äktenskap eller skilsmässa.

Det är inte ovanligt att kontrollen utvecklas till hot om våld och våld, och ibland även dödligt våld. Även unga män kan bli gifta mot sin vilja och hbtq-personer kan betraktas som hot mot familjens heder.

Källa: Regeringen, GAPF

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro