ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Marianne föll för kärleksbedragaren: Han väckte så mycket känslor”

Tomas Lundin · 13 Aug 2015
Uppdaterad 13 Aug 2015
Bilden är arrangerad.

Bilden är arrangerad. Foto: TT/Arkiv


Marianne, 53, hade nästan gett upp om att hitta någon på nätet när hon träffade den perfekte mannen. Stephen tog henne på en känsloresa, men ville inte åt hennes hjärta – utan hennes bankkonto.

klar

Artikellänk är kopierad

Marianne hade en sorglig kärlekshistoria bakom sig, men ville anstränga sig för att träffa någon ny. Hon gick på med på en dejtingsida, men tyckte mest att nätdejtandet var fullt av ytliga människor, bilder som fladdrade förbi och uteblivna mejlsvar. Då hittade hon plötsligt mannen, som vi kan kalla Stephen.

För Marianne var han en frisk fläkt. Hon fattade snabbt tyckte för honom – och känslorna var besvarade.

– Han verkade väldigt artig och hade en vänlig ton som var lite annorlunda än vad jag stött på tidigare. Han ville lära känna mig och ta reda på saker om mig.

Redan från början var det detaljer som inte riktigt stämde. Stephen hade skrivit att han pratade svenska, men när de började prata frågade han om de kunde prata engelska i stället. Först angav han att han bodde i Sverige, sedan att han bara varit här på konferens. Men Marianne hade redan börjat utveckla känslor och ignorerade varningstecknen.► LÄS MER: Bedragare swishade till sig en miljon

Stephen frågade tidigt om de skulle byta mejladresser och sluta höras på dejtingsajten. I efterhand har Marianne förstått att det är ett klassiskt tillvägagångssätt för att få offrets odelade uppmärksamhet.

Stephen sa att han bodde i USA, men jobbade på oljeplattformar och ibland besökte olika länder i Europa några veckor i stöten. Känslorna började svalla. De började tala om en framtid i Sverige och Stephen skickade egenskrivna kärleksdikter.

Snart skulle han åka till Polen och passa på att åka och hälsa på Marianne i Stockholm. 

– Jag sa att vi skulle vara vid samma hav men han förstod inte vad jag menade. Jag tyckte det var konstigt, men tänkte att det han bodde i USA och reste runt hela tiden och inte hade så bra koll.

Även om varningstecknen var många var det en liten detalj som till slut gjorde att misstankarna tog sig igenom känslofiltret. 

– Jag tänkte på att det var så himla tyst i bakgrunden när jag talade i telefon med honom, men ett ljud som jag hörde var att det knarrade som att han satt i en kontorsstol. När han sedan sa att han var i Polen lät det exakt likadant.► LÄS MER: Nätbedragaren: Jag tror jag är kär i dig

När Marianne gick till sängs den kvällen var hon fortfarande osäker. När hon vaknade var allt glasklart. 

– På natten hade mitt undermedvetna arbetat åt mig och jag var helt säker på att det var en bluff. På morgonen började jag googla som en galning och blev helt kall.

Under några timmar bekantade sig Marianne med fenomenet ”romance scams” på nätet. När hon gick igenom varningstecken kunde hon bocka av vartenda ett. Det enda som saknades var att mannen inte ännu bett henne om pengar.

Hon började googla bilderna som påstods föreställa mannen och märkte att de dök upp i varningar på bland annat tyska sajter. Till och med den egenskrivna dikt som mannen skickat till Marianne visade sig vara stulen från nätet. 

Mattias Falkbåge, inspektör på polisens nationella bedrägericentrum, känner igen Mariannes historia från andra fall. Bedragarna gillrar fällan. Även om offren i efterhand vet att de borde förstått att något var lurt har de investerat för mycket känslor för att   

– Många drivs av ett hopp om att hitta kärleken och kanske är inne i en känslomässig berg- och dalbana. De är ofta väldigt skickliga och ger mycket komplimanger. Jobbar man heltid med att luras blir man duktig på det.

Ibland behöver bedragaren några tusenlappar till en flygbiljett. I andra fall kan det vara frågan om stora summor och offren belånar fastigheter för att kunna betala.

För att undvika att fastna i klorna på en bedragare som både sliter ut hjärtat och plånboken tipsar polismannen om principen ”är det för bra för att vara sant kanske det inte är sant”.

– I första läget kan du nätsöka på bilder, profilnamn och även textstycken och se om de förekommer i andra sammanhang. Så fort det kommer en fråga om att föra över pengar ska du dra öronen åt dig. 

Hon är själv förvånad över hur hon kunde få så starka känslor för mannen som hon aldrig träffat. 

– Han väckte så mycket känslor, var så himla perfekt. Men när jag upptäckte bluffen försvann känslorna snabbt och det som fanns kvar var att man kände sig lite dum och arg.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro