ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mariehällsmordet: Fem av sju åtalade släpps på fri fot

Annica Ögren · 8 Jun 2018
Uppdaterad 8 Jun 2018
Det var i november förra året som en 28-årig man sköts tills döds i Mariehäll, Bromma.

Det var i november förra året som en 28-årig man sköts tills döds i Mariehäll, Bromma. Foto:  IVARSSON JERKER / Aftonbladet / IBL Bildbyrå


Fem av de sju män som åtalades för medverkan i det gängrelaterade mordet i Mariehäll i Bromma i november förra året, har släppts på fri fot.

klar

Artikellänk är kopierad

Solna tingsrätt meddelade på fredagseftermiddagen att det inte finns tillräckliga skäl för att hålla fem av de sju åtalade männen häktade. Häktningsbesluten ska därmed hävas och de ska omedelbart försättas på fri fot.

Enligt DN är den utpekade ledaren för Östberganätverket, som stod åtalad för anstiftan till mord, en av männen som nu släppts. Den andra mannen som ska ha släppts är en 33-åring, som stod åtalad tillsammans med ytterligare en man, för att ha utfört mordet, enligt tidningen.

Polisens varning var startskottet

Dagarna innan Mariehällsmordet, då en 28-årig man sköts ihjäl under en vild biljakt i Mariehäll i Stockholm, varnade polisen en man om att det fanns en hotbild mot hans liv och att han skulle hålla sig undan. Om detta har Metro skrivit tidigare. Mannen, som senare visade sig vara den utpekade ledaren för Östberganätverket, lämnade då landet, men har misstänkts för att redan då påbörjat planering och anstiftan av mordet som skedde bara dagar senare.

– Jag är glad att åklagaren lyckats leda så pass mycket i bevis. Hon menar att hela händelsekedjan inleddes med att polisen ringde och varnade NN (den åtalade gängledaren, reds anm.) om hotbilden mot sig, och att det är det som är motivet till mordet, säger advokaten Slobodan Jovicic, som är målsägandebiträde till DN.

Men bevisning var alltså inte tillräcklig för att kvarhålla männen häktade. Men två män av dess sju är fortfarande häktade och rättegången kommer att återupptas på torsdag nästa vecka. Tingsrätten räknar med att kunna meddela en dom i målet den 27 juni.

pil
Detta har hänt

I november förra året blev en 28-årig man ihjälskjuten under en dramatisk biljakt i Mariehäll i Bromma, Stockholm. Offret var med i det så kallade Bredängsnätverket.

Efter biljakten i Mariehäll hittades skyttarnas bil brinnande vid ett bad i Ängby. Vittnen har berättat hur en annan bil i samband med branden lämnade platsen.

Totalt sju män häktades senare för inblandning i mordet på 28-åringen. Två personer åtalas personer för mord, tre för medhjälp till mord och två personer för anstiftan till mord.

Av polisens förundersökning framgår det att mordet är ett av många i en blodig konflikt so pågått i flera år, mellan de två kriminella nätverken Bredängsnätverket och Östberganätverket, i Stockholmområdet.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro