ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mariehällsmordet: Östbergaledare åtalas för anstiftan av mord

Annica Ögren · 15 Maj 2018
Uppdaterad 15 Maj 2018
En man mördades under en hektisk biljakt i Mariehäll.

En man mördades under en hektisk biljakt i Mariehäll. Foto: IBL


Åklagare väcker åtal för mord, medhjälp till mord, anstiftan till mord och framkallande av fara för annan för Mariehällsmordet i november 2017.

klar

Artikellänk är kopierad

– Två män åtalas för anstiftan av mord, tre män för medhjälp till mord och två män för mord, varav en av dem också åtalas för framkallande av fara för annan, säger kammaråklagare Carolina Frohm på tisdagen.

Det var i november förra året som en man sköts ihjäl under en vild biljakt i Mariehäll i Stockholm. En kort stund efteråt hittades skyttarnas bil, brinnande. Även mordvapnet – ett automatvapen – hittades i bilen. Efter att polisen provskjutit vapnet har man kunnat fastställa att det var mordvapnet.

Offret var en av de ledande personerna inom den kriminella grupperingen Bredängsnätverket i Stockholmstrakten.

Metro kunde tidigt berätta att en känd gängledare från det rivaliserande Östberganätverket häktats misstänkt för att ha legat bakom mordet, genom anstiftan.

– Han har häktats misstänkt för anstiftan till mord, sa åklagare Carolina Frohm då, till Metro.

Den nu åtalade mannen har varit känd sedan länge i ärendet, men av taktiska skäl kunde polisen inte gripa mannen först i mars månad i år, då bevisningen mot mannen enligt åklagaren blev starkare.

På tisdagen meddelade Carolina Frohm i ett pressmeddelande att åtal nu väcks mot totalt sju män, alla för inblandning i mordet.

– Straffvärde för mord börjar på tio års fängelse och sträcker sig upp till 18 år eller livstid. Jag vill inte spekulera mer nu men det är allvarliga brott och hur man har gått till väga, vilket gör att det är straffvärdeshöjande, säger Frohm och fortsätter:

– De har haft olika roller, och den allvarligaste är mord och sedan anstiftan till mord, och då bedömer man normalt inte lika allvarligt vilket gör att man där kan förvänta sig ett lägre straff.

Gällande männens motiv, säger åklagaren at man inte letar efter fler sådana och förundersökningen är klar.

En av männen som misstänks för mordet, är samma man som år 2012 misstänktes ha mördat sin flickvän genom ett skott i huvudet, som Metro skrivit om tidigare. Mannen hävdade dock det rörde sig om ett vådaskott, friades från mord och dömdes istället till tre års fängelse för vållande till annans död.

Samtliga män förnekar all form av inblandning i målet.

Östberganätverket misstänks få in pengar genom brottslig verksamhet – främst narkotikahandel – och verkar framförallt i ett område i Stockholm. Personerna i nätverket drar sig inte för att använda våld, enligt dokument från en tingsrätt som Metro tagit del av.

Rättegången är planerad starta den 22 maj.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro