ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mariestad vill ha "Fru Gårman"

Stockholm TT · 23 Mar 2007
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

-I jämställdhetens tecken tycker jag att det skulle passa alldeles utmärkt, säger Ulla Göthager (s), kommunstyrelsens ordförande, till TT. Att lansera skylten skulle även vara ett sätt att hedra mannen bakom många av de svenska vägmärkena, Karl-Gustaf Gustafsson, som bodde i Mariestad under många år och som avled i fjol. Motortävling Gustafsson tog fram "Herr Gårman" och gjorde även ett förslag till hur ett "Fru Gårman"-märke skulle se ut.

I september hålls ett kulturarrangemang för motorintresserade och samtidigt hålls en motortävling. Kommunen anser att det skulle vara ett bra tillfälle att införa de nya skyltarna vid övergångsställena

Ansökan kom in till näringsdepartementet på torsdagen och har ännu inte fått en handläggare.

Idén om "Fru Gårman" är inte ny.

I Östersund har några kvinnor "klätt om" ett antal skyltar vid övergångsställen så att mannen på skylten blev en kvinna. Fler kvinnliga märken För några år sedan krävde miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand och riksdagsledamoten Karin Svensson Smith (mp) i en motion att Vägverket skulle få i uppdrag att ta fram fler kvinnliga vägmärken för att ersätta gamla när de ska bytas ut.

Svensson Smith, som tidigare satt i riksdagen för vänsterpartiet, är glad över Mariestads initiativ och hoppas att det ska sprida sig. -Det här är bara starten. Kan man också fördela anslagen så att man anslår lika mycket till kollektivtrafiken, som kvinnor använder mer av, i förhållande till vägar så blir det ännu bättre. Men vi kan börja med trafikmärkena.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro