ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Marijuanarökande polis väcker debatt i Kanada

Patrick Ekstrand · 6 Dec 2013
Uppdaterad 6 Dec 2013

Man får inte röka marijuana i polisuniform – därför har en polis i Kanada blivit av med sin röda jacka och karakteristiska hatt.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: AP Photo/Don Ryan

Fallet med den marijuanarökande polisen Ronald Francis delar landet. I en omröstning på CBC.ca anser 54 procent att hans chefer gjorde rätt. 46 procent anser att Francis ska få röka i uniform.

– Det finns ingen policy inom ridande polisen som förbjuder mig att röka marijuana. Jag har rätt att röka det i min röda uniform, säger han i en tv-intervju.

Efter mer än 20 år i tjänst fick han ett läkarrecept på medicinsk marijuana i ett försök att kontrollera posttraumatiska stressyndrom – något som han drabbades av efter en jobbig upplevelse under ett av sina första jobb.

– Jag var tvungen att lägga en barndomsvän i en liksäck. Jag insåg vem det var när jag kom till platsen, säger han i intervjun.

Receptet är på tre gram marijuana om dagen, enligt rapporteringen tillräckligt mycket för att rulla nio till femton "joppar" om dagen även om Francis säger att han sällan röker så mycket.

Tv-intervjun väckte mycket stor uppmärksamhet, inte minst bland Francis överordnade och förra veckan gjorde hans kolleger en razzia hemma hos honom för att beslagta hans uniformer, rapporterar Torontotidningen Globe and Mail.

Hans överordnade har inga synpunkter på själva rökandet – men de gillar inte tanken på att en polis kan vara påverkad i jobbet. Och Francis, som öppet medger att han inte bara röker innan han går till jobbet utan också när han har lunchrast, skickar ut felaktiga signaler genom att röka i uniform.

– En anställd som har fått medicinsk marijuana på recept ska inte ta sin medicin iförd röd uniform, säger polischefen Gilles Moreau till CBC.

– Eftersom det här är relativt nytt för medlemmar av ridande polisen ser vi över vår interna policy för att se hur det kan göras, säger han och lägger till att man bland annat ska titta på hur man kan tillåta poliser att röka recept-marijuana på arbetstid så att allmänheten inte får en felaktig bild av polisen.

LÄS ÄVEN:

Kanada satsar miljarder på laglig marijuana

Planerar varumärke för marijuana

klar

Artikellänk är kopierad

Patrick Ekstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro