ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Mario tvingas bort från lägret: När jag fick brevet kunde jag inte sova

Evelina Pålsson · 12 Jan 2016
Uppdaterad 12 Jan 2016

I två års tid har Mario Caldaras, hans fru och 28 andra EU-migranter bott vid ett gammalt spårområde i Årsta. På onsdag blir de avhysta och har ingenstans att ta vägen.

klar

Artikellänk är kopierad

Maria Caldaras är en av de EU-migranter som tvingas bort från lägret.
Maria Caldaras är en av de EU-migranter som tvingas bort från lägret.Foto: Gustav Gräll

Olavi Berg som lärt känna EU-migranterna genom finska kyrkan visar Metro ut till deras hem. Bosättningen består av kojor som de byggt upp för hand på ett gammalt spårområde i Årsta. 

– Alla i lägret är väldigt unga. Samtliga är i 20-årsåldern och helst skulle de jobba, berättar Olavi Berg medan vi går i snön fram till kojorna.

►LÄS MER: Hård vinter väntar EU-migranter

I förra veckan meddelades EU-migranterna att de kommer att avhysas från platsen den 15 januari.

– När jag fick brevet så kunde jag inte sova på natten, säger 23-årige Mario Caldaras.

Mario Caldaras kommer från Rumänien. Han har lärt sig lite svenska men Olavi Berg hjälper oss att förstå varandra genom att agera tolk. 

Den första tiden på platsen bodde Mario och hans vänner i tält men folk kastade folk sten från broarna som går över lägret. För att överleva pantar Mario Caldaras burkar och tigger.

– Det här är mitt hem, det är bra och det hjälper mot kylan, säger han.

► LÄS MER: Kritik mot behandling av EU-migranter

Trafikverket äger marken. Det är olagligt att bosätta sig på privat mark och enligt Mattias Qwinth, fastighetschef på trafikverket, gör EU-migranterna sig skyldiga till olaga intrång genom att bo på området.

– Vi ser att det handlar om tragiska människoöden i grund och botten. Men det är inte Trafikverkets uppdrag att tillhanda mark till deras bosättningar, säger han.

Mario Caldaras förstår inte varför de måste flytta nu, mitt i vintern.

– Om det inte var vinter så skulle jag förstå. Om det hade varit varmare så hade det inte varit något problem, säger han.

► LÄS MER: Vi svenskar var 1800-talets EU-migranter

Han berättar att klimatet har blivit hårdare i Sverige. När han kom till landet kände han sig välkommen men det har förändrats och nu jagar vakter bort dem från gallerior och personalen ber dem att gå när de äter snabbmat.

– Diskrimineringen är stor, säger Mario Caldaras.

– Jag har familj och ingen möjlighet att hjälpa dem men jag hoppas att någon organisation ska kunna göra det, säger Olavi Berg.

Enligt Mattias Qwinth behöver Infra Nord komma åt området för att kunna utföra spårunderhåll och av säkerhetsskäl kan migranterna inte bo i området. Egentligen skulle Trafikverket aldrig ha tillåtit migranterna att bo på platsen så länge som de har gjort.

Mattias Qwinth, fastigetschef på Trafikverket.
Mattias Qwinth, fastigetschef på Trafikverket.Foto: Privat
klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Pålsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro