ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Marit Paulsen: Europa behöver ett mat-FBI

Johan Nylander · 12 Feb 2013
Uppdaterad 12 Feb 2013

Foto: Scanpix


Att veta om det är kött från rätt djur i maten är i många fall svårt. Efter lasagneskandalen vill nu Folkpartiets Marit Paulsen införa “ett matens FBI i EU, rapporterar Göteborgs-Posten.

klar

Artikellänk är kopierad

Konsumenternas möjlighet att läsa sig till vad för slags kött som används i maträtter som lasagne och pytt-i-panna är för dålig och spårbarheten måste förbättras, framhåller EU-parlamentarikern Marit Paulsen.

En rapport pekar på att det kan finnas mer hästkött i europeisk mat än vad man tidigare trott. Runt 10.000 hästar försvinner spårlöst varje år i Sverige, många till utländsk slakt, enligt Djurens rätt.

– Det finns ingen organisation, ingen myndighet, som verkligen har gått igenom hur handeln med och transporten av hästar egentligen ser ut i Europa. Vi vet bara att hästar försvinner. Av svenska hästar är det oerhört få som går till slakt eller destruktion. Vart tar de vägen? De går ju inte upp i luften? säger Marit Paulsen i en intervju med Göteborgs-Posten.

Därför vill hon utveckla en internationell kontrollfunktion, likt ett matens FBI inom EU som övervakar medlemländernas kontrollsystem.

Samtidigt rapporterar Dagens Nyheter att Livsmedelsverket ska börja dna-testa kött för att kontrollera att det är kött från rätt djur i maten.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Nylander
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro