ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Markägare ska skyddas i nya vindkraftavtal

Mary Örnborg · 16 Feb 2011
Uppdaterad 10 Mar 2011
Markägare kan bli tvungna att själva bekosta återställningen av marken när vindkraftverket tas ur bruk. Här ett indkraftverk utanför Ludvika.

Markägare kan bli tvungna att själva bekosta återställningen av marken när vindkraftverket tas ur bruk. Här ett indkraftverk utanför Ludvika. Foto: Trons/Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Metro Teknik har tidigare rapporterat om att markägare står helt utan säkerhet när de ingår avtal med vindkraftbolag. Nu tar Energimyndigheten fram nya riktlinjer som både skyddar markägare och kommuner.

Markägare som skriver på arrendeavtal med vindkraftbolag lämnas helt utan säkerhet. Nu är Energimyndigheten i färd med att ta fram nya riktlinjer för säkerställande av finansiella garantier vid avvecklingskostnader av vindkraftverk.

– Tanken var från början att ta fram en form av riktlinjer för tillsynsmyndigheterna som ger tillstånden för vindkraften. Där har spridningen på garantierna varit stor – allt från 40 000 kronor per verk upp till 1,5 miljoner kronor, säger Weronica Andersson, handläggare på Vindenheten på Energimyndigheten.

Men behovet att kvalitetssäkra garantierna har vuxit sig större. Många markägare har redan ingått avtal där de riskerar att stå för kostnaden av återställande av marken.  Och då handlar det om miljonbelopp per verk.

– Klarar inte markägaren av att återställa marken är vår bedömning i dagsläget att ansvaret faller över på kommunen.

Tillsammans med bland annat naturvårdsverket vill energimyndigheten öppna upp för flexibla lösningar av garantier.

– Lösningarna kan se olika ut,  det viktiga är att det i slutändan finns pengar när det är dags att avveckla vindkraftverk. Pengarna bör då förvaltas av en tredje part som exempelvis en bank eller ett försäkringsbolag, säger Andersson.

O2: Vi välkomnar tydligare riktlinjer

Vindkraftbolaget O2 ser positivt på att Energimyndigheten håller på att jobba fram nya riktlinjer för vindkraftsbranschen.

– Vi välkomnar tydligare riktlinjer på detta området. Enligt miljöbalken finns det ett återställandeansvar och då har både kommuner och länsstyrelser skyldighet att ställa villkor som uppfyller detta, säger Staffan Nilsson, teknisk ansvarig på O2.

Att vindkraftbolagen eventuellt måste avsätta en betydligt större garantisumma kommer inte bli ett problem för vindkraftsbranschen anser Staffan Nilsson.

– Nej, det kommer bara innebära att vindkrafts-elen blir dyrare. Så därför ser vi hellre att man löser det med en återvinningsförsäkring.

klar

Artikellänk är kopierad

Mary Örnborg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro