ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Marken kring Fukushima kan frysas ner

Marcus Carlsson · 8 Aug 2013
Uppdaterad 8 Aug 2013

Marken runt de skadade kärnreaktorerna i Fukushima kan komma att frysas ner. Japans premiärminister, Shinzo Abe, bad under torsdagen sin regering att ta fram nya sätt att förhindra det radioaktiva grundvattnet runt det läckande kärnkraftverket att spridas ytterligare.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Scanpix

Direktiven kommer två veckor efter att TEPCO, Tokyo Electric Power Company, bekräftat att det radioaktiva grundvattnet läcker ut i Stilla havet. Det skriver CNN på sin hemsida i dag.

Japans handels- och industridepartement har nu kommit med en tänkbar lösning till problemet. Genom att frysa marken omkring kärnkraftsreaktorerna ska man skapa underjordiska barriärer och på så sätt hindra det förorenade vattnet att nå ut i havet.

– Allmänheten har en stark oro över det förorenade vattenproblemet, och det är en angelägen fråga för oss att lösa, säger Shizno Abe.

TEPCO har sökt lösningar på grundvattenproblemet sedan reaktorerna i Fukushima i mars 2011 förstördes i den jordbävning och tsunami som ödelade stora delar av den japanska östkusten. Enligt CNN har forskare som övervakat strålningsnivåerna vid kusten genom beständigt höga mätningar kunnat visa att det fortfarande, två och ett halvt år efter olyckan, fortfarande läcker radioaktiva ämnen från reaktorerna.

Stora mängder av vattentankar har placerats ut kring området i ett försök att hindra de hundratals ton vatten som strömmar ut varje dag från att nå havet.

– Det är en nuvarande verklighet att det förorenade vattnet sipprar ut till bukten utan att vi har en chans att kontrollera det, säger TEPCOs verkställande kärkraftschef.

Under juli gjorde Tepco mätningar som visade på att vattnet från testbrunnarna runt reaktorerna visade en koncentration av det radioaktiva ämnet tritium motsvarande 500 000 bequerel per liter. I Japan är den max tillåtna gränsen för radioaktivitet i dricksvatten för vuxna 300 bequerel.

klar

Artikellänk är kopierad

Marcus Carlsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro