ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Markstrid stoppar polishelikoptrar i Stockholm

Stockholm TT · 17 Aug 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

-Det hela är särskilt olyckligt eftersom polisflyget till stor del utför räddningsuppdrag, säger polisens flygchef Per Linderberth till TT. Polisen har i dag två helikoptrar stationerade på Berga söder om Stockholm, men från den 1 oktober får de inte längre vara kvar där efter ett beslut av regeringen.

Strax före midsommar lämnade polisen genom Fortifikationsverket, som äger marken, in en bygganmälan till Värmdö kommun om att bygga en ny helikopterbas på det gamla skjutfältet Myttinge på Värmdö utanför Stockholm. Polisanmälan Efter protester från allmänheten har Värmdö kommun skjutit upp beslutet tills vidare. Missnöjet med byggplanerna är stora och har växt kraftigt sedan man redan påbörjat markarbetena. De boende har polisanmält Fortifikationsverket. -Efter den 30 september har vi ingenstans att vara. Den enda plats vi kan sköta underhållet av våra helikoptrar på är vår bas i Göteborg. Men det tar minst tre timmar att flyga från Göteborg till Stockholm och få helikoptern klar för ett uppdrag där, säger Per Linderberth. Han tror att polisen kommer att avstå från att rekvirera helikoptrarna till Stockholm på grund av den långa "starttiden".

I praktiken innebär flytten till Göteborg att Stockholm kommer att stå utan sina två helikoptrar. I gengäld får Göteborgsregionen en överkapacitet på helikoptrar. "Svartbygge" Ingen vet när Värmdö kommun kan pröva bygglovsanmälan. Byggnadsnämnden ska sammanträda den 10 oktober men hinner knappast fatta ett beslut då. -De påbörjade markarbetena är på gränsen till svartbygge. Jag förstår de boendes ilska, säger byggnadsnämndens ordförande Hans Lindqvist (c) till TT. Han anser att Fortifikationsverkets agerande är märkligt och anser att de boende måste få yttra sig om byggplanerna. Han har därför förlängt remisstiden till den 10 september. Men eftersom kritiken är så omfattande tror Hans Lindqvist inte att ansökan hinner avgöras vid sammanträdet den 10 oktober. -Vi måste behandla de boendes synpunkter på vanligt sätt, säger Hans Lindqvist. Fortifikationsverket tillbakavisar kritiken om svartbygge. -Det krävs inget byggnadslov för de markarbeten vi gjort. Vi har fått ett muntligt besked att starta, säger Krister Silemo, fastighetschef, till TT.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro