ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Marley, 19, mördades på öppen gata: De kunde inte lösa fallet”

Fredrik Samuelson · 18 Nov 2018
Uppdaterad 19 Nov 2018
Ljus och blommor efter Marley Åsard Fredrikssons död. Hans mamma Maritha Ogilvie deltog på söndagen i en manifestation på Sergels torg i Stockholm mot gatuvåld och dödsskjutningar.

Ljus och blommor efter Marley Åsard Fredrikssons död. Hans mamma Maritha Ogilvie deltog på söndagen i en manifestation på Sergels torg i Stockholm mot gatuvåld och dödsskjutningar. Foto: Privat


Tre och ett halvt år har gått sedan Maritha Ogilvie, 47, förlorade sitt enda barn, Marley, 19, i en skjutning i Vårby gård utanför Stockholm. Det blir som en kronisk sjukdom”, säger hon om sorgen efter att ha deltagit i söndagens manifestation mot gatuvåld på Sergels torg.

klar

Artikellänk är kopierad

Hennes son Marley Åsard Fredriksson var den 24 mars 2015 i Vårberg utanför Stockholm för att hjälpa sin farmor att tvätta. Han skulle efteråt träffa en kompis och sedan komma hem. Strax efter midnatt kom larm om en skottlossning.

– Vi bodde i Farsta och han var i Vårberg för att träffa farmor. Han var sedan med en kompis som hade bil. Han satt i passagerarsätet och hans kompis körde. Jag vet inte alls vad de skulle göra, berättar mamma Maritha Ogilvie.

Marley hade blivit skjuten i huvudet på en parkering i ett bostadsområde i Vårby gård av en okänd gärningsman.

– Min sons pappa ringde kanske en kvart efter att det hade hänt. Jag blev chockad och när man går in i chock kan man bete sig konstigt. Jag tänkte att jag skulle skynda mig till sjukhuset eftersom det kunde vara allvarligt om man skjuts i huvudet och att jag kanske måste vara där länge, säger Maritha Ogilvie.

”Det går inte att beskriva”

Marley hade blivit körd till sjukhuset i Huddinge av en vän och opererades på Karolinska sjukhuset.

– Jag satt i flera timmar och väntade och när de var klara kom en läkare och sa att Marley låg i respirator och var hjärndöd.

Under det närmaste dygnet gjordes olika tester och sedan stängdes hans respirator av. Marley, hennes enda barn, blev bara 19 år.

– De informerade om jag skulle ta farväl. Det går inte att beskriva. Det är som att förlora sig själv. Jag förlorade hela min identitet som mamma, hela min framtid som farmor, jag förlorade allt, säger Maritha.

Mordet är olöst

Polisen sökte efter kopplingar till andra skjutningar i området, följde upp tips och gjorde en mängd förhör. Efter drygt tio månader lades utredningen ner.

– De kunde inte lösa fallet eftersom ingen ville prata. Att det ska stå och falla på att ingen ville berätta. Det låter så konstigt för mig.

Maritha beskriver sin son som glad, snäll och omtänksam mot andra. Hon säger att Marley inte var inblandad i någon kriminell gruppering men att han hamnat i slagsmål några månader innan sin död.

– Egentligen var det inte hans konflikt utan det var en kompis till honom som hade en konflikt med några i Vårby gård men han hade följt med kompisen dit när de skulle ses för att prata. Marley blev ganska illa misshandlad då. Polisen trodde att mordet kan ha varit en fortsättning på den konflikten, vilket det mycket väl kan ha varit. Det vet inte jag.

”Lär sig leva med sin sorg”

I 2,5 år var Maritha sjukskriven på grund av posttraumatisk stress men sedan ett år har hon börjat arbeta igen. På söndagen var Maritha en av flera hundra som deltog i en manifestation på Sergels torg mot dödsskjutningar i Stockholms förorter. De vill se vapenlagarna stramas åt och att man tillåter anonyma vittnesmål i rättegångar.

– Mitt liv är inte samma som det var, det är ett helt annat liv. Parallellt med sorgen så måste man också leva. Jag försöker göra saker som jag blir glad av, som att resa, träna, dansa, umgås med min hund och mina vänner. Vissa dagar är jättetunga men i det stora hela lär man sig leva med sin sorg. Det blir som en kronisk sjukdom.

Det har gått 3,5 år sedan Marley sköts ihjäl. Foto: Privat
Det har gått 3,5 år sedan Marley sköts ihjäl. Foto: Privat
klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Samuelson
Fredrik Samuelson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro