ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Marskalken kommer inte att säga "Vickan"

Urban Brådhe · 8 Jan 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011
Jörgen Lindström som blir ny hovmarskalk är en erfaren diplomat. Men också ett gammal hårdrocksfan och bandyfantast.

Jörgen Lindström som blir ny hovmarskalk är en erfaren diplomat. Men också ett gammal hårdrocksfan och bandyfantast.


klar

Artikellänk är kopierad

JOBB. En erfaren diplomat blir kronprinsessan Victorias högra hand. Efter sju år i utlandet flyttar am­bassadrådet Jörgen Lindström hem från Pakistan för att bli kron­prinsessans nya hovmarskalk och chef för hennes kansli. 

Jörgen beskriver sin nya arbetsgivare som ”en dynamisk och intelligent person”, men frågar man mer om henne och hennes planer så svarar han oftast på diplomaters vis med sin mörka myndiga stämma.

Du har arbetat på ganska dramatiska orter. Var det vad Victoria ville ha, någon med erfarenhet av … kaos?– Haha. Det vill jag inte spekulera i. Men jag tror väl helt enkelt att jag har erfarenhet av många olika sammanhang inom förvaltningen.

Gjorde Victoria själv anställningsintervjun?– Ja, kronprinsessan in­ter­vjuade mig, ställde frågor om olika saker. Det handlade om Sverige ur olika perspektiv och hennes intresse för internationella frågor, men också om mina administrativa kunskaper och arbetsledningserfarenhet. Vi hade ett väldigt trevligt samtal, givande och intressant.

Hur tilltalar du henne?– Hennes Kungliga Höghet kronprinsessan.

När får du börja kalla henne för ”Vickan”?– Jag kommer nog att hålla mig till kronprinsessan. Det är väldigt lätt och trevligt att prata med kronprinsessan. Men hon är inte desto mindre Sveriges tronföljare, så jag tilltalar henne kronprinsessan.

Din första stora uppgift blir väl att planera ett bröllop?– Det känner jag inte till, haha. Jag har inte hört någonting om det.

För tre år sedan fick du ett stipendium för att ha ”dagligen utsatt sig för stora personliga risker för att skydda enskilda svenskar och svenska intressen i ett Irak på randen till inbördeskrig”. Vad var det för risker? – Det har varit några stycken. ”Alhamdulillah”, som de säger på arabiska. Man får tacka Gud för att det gick bra. Det kan vara allt från att bli beskjuten i bilkonvoj till när en raket kom flygande i Bagdad. Nu landade den 100 meter ifrån oss, så det var ingen större fara mer än att det regnade splitter, men det var en ganska omfattande smäll.

Men det har varit fler incidenter än så?– Nu ska vi inte överdriva det här, så mycket har det inte varit. Det finns de som har varit utsatta för mycket mer. Det är klart man känner en press när man befinner sig i sådana här länder, men det var oerhört givande att arbeta i Irak.

Med tanke på att du rört dig i dramatiska miljöer, är det inte risk för att du får det ganska trist på nya jobbet?– Haha. Nej, jag ser det som ett hedrande och in­tressant uppdrag. Jag ser väldigt mycket fram emot en stimulerande ar­betssituation med kron­prinsessan som då givetvis går vidare i livet. Med nya utmaningar som tronföljare.

Att man rekryterat en erfaren diplomat till jobbet, innebär det att Victoria snart kommer att få en betydligt mer framträdande roll?– Det vill jag inte heller spekulera i.

Gillar hårdrock och bandy

MUSIK. Bli inte förvånad om det snart strömmar ut hårdrock från ett arbetsrum på Slottet. Nye hovmarskalken Jörgen Lindström är en stor hårdrockfan.

Kiss, Deep Purple, Black Sabbath, Rainbow, Dio, Judas Priest och Whitesnake hör till favoriterna, men även yngre band som Doomriders, Grand Magus och In Flames.– Men jag är i allra högsta grad allätare, även om det är ett slitet begrepp.

Bandy ligger honom också varmt om hjärtat. Men räkna inte med att se Victoria med bandyportfölj framöver.– Det tror jag knappast!

klar

Artikellänk är kopierad

Urban Brådhe
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro