ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Marslandare kan ha eldat upp alienbevis

Kristoffer Rengfors · 25 Maj 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Marslandaren Phoenix plockar upp en skopa jord på Mars. Redo att hetta upp jorden, och kanske förstöra eventuella bevis på att organsikt liv finns på Mars.

Marslandaren Phoenix plockar upp en skopa jord på Mars. Redo att hetta upp jorden, och kanske förstöra eventuella bevis på att organsikt liv finns på Mars. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Flera olika farkoster har nu landat på planeten Mars i jakt på liv. Men nu kan det visa sig att maskinerna förstört bevisen på liv istället för att upptäcka dem.Redan 1976 landade Nasa de första farkosterna på Mars. Vikinglandarna upptäckte dock inget som kunde bevisa att liv en gång existerat på en röda planeten. Däremot hittade Phoenix-landaren förra året något som forskare tror är beviset på att organiska material kan finnas på Mars. Men nu har flera forskare uttryckt tvivel inför de metoder som används för att försöka upptäcka de organiska materialen. När Marslandarna har tagit prover ur jorden på planeten har de sedan hettat upp jorden för att utvinna olika ämnen kan en reaktion med syre ha uppstått, något som kan ha förbränt eventuella bevis på organiskt liv, skriver New Scientist. Den europeiska rymdorganisationen European Space Agency planerar därför att byta arbetsmetod när de år 2016 skickar iväg en ny Marslandare. På Exomars rover, som den nya landaren heter, kommer jordproverna att hettas upp i vatten. Detta ska då förhindra att eventuella bevis på organiskt liv helt enkelt brinner upp.

klar

Artikellänk är kopierad

Kristoffer Rengfors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro