ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Marsresan inte lika farlig som att röka på jorden

Peter Löwendahl · 11 Dec 2013
Uppdaterad 11 Dec 2013

Vad ökar risken för cancer mest – att röka på jorden eller utsätta sig för kosmisk strålning på Mars? Det har forskarna nu svaret på.

klar

Artikellänk är kopierad

Farliga företeelser båda två, men rökningen än mer så.
Farliga företeelser båda två, men rökningen än mer så.Foto: TT/NASA

1 500 procent. Så mycket större är risken att en rökare på jorden drabbas av cancer av sin rökning, än att en astronaut gör det av den kosmiska strålningen på mars. Det har forskare vid Southwest Research Institute räknat ut med hjälp av data skickad från marsfarkosten Curiosity, skriver nyteknik.se.

Att strålningen från rymden är högre på mars än på jorden är känt sedan tidigare, men ingen har tidigare vetat hur mycket högre, och vad den innebär för möjligheten att skicka astronauter dit. Det ville forskarna på Southwest Research Institute ta reda på, och satte därför en strålningsmätare på Curiosity. Nu har de analyserat datan från de första 300 dagarnas marsvistelse, och jämfört det med risken en rökare utsätter sig för.

Och risken astronauten utsätter sig för är mycket lägre.

Under resan till mars mätte Curiosity stråldoser på 1,8 millisievert per dag, och väl framme på planeten har strålningen legat på 0,67 millisievert per dag. Att jämföras med att vi årligen utsätts för 1 till 4 millisievert per år på jorden. Forskarna räknar med att det ökar cancerrisken med 3 procent.

Räknat på en tur-/returresa till mars och en 500 dagar lång vistelse där löper en rökare på jorden 1 500 procent högre risk att få cancer än marsresenären.

Forskarna säger dock inget om andra risker med en marsresa, jämfört med att stanna på jorden och röka.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Löwendahl
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro