ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Martin fick 2,0 på högskoleprovet – här är hans bästa tips

· 20 Okt 2016
Uppdaterad 24 Okt 2016
”Jag hade inte superhöga betyg när jag gick i skolan, det finns andra framgångsfaktorer”, säger Martin Eneling.

”Jag hade inte superhöga betyg när jag gick i skolan, det finns andra framgångsfaktorer”, säger Martin Eneling.


Drygt 75 000 skrev högskoleprovet förra terminen och till helgen är det dags igen. Låt dig inspireras av Martin Eneling som fick alla rätt.

klar

Artikellänk är kopierad

Sist Martin Eneling gjorde högskoleprovet svarade han rätt på alla frågor och blev en av 1 procent som får 2,0 per år. Martin delar gärna med sig av sina bästa strategier.

– Jag hade inte superhöga betyg när jag gick i skolan, det finns andra framgångsfaktorer, säger han.

Högskoleprovet består av åtta delprov fördelade på 160 uppgifter varav 80 är matematiska och logiska och 80 är verbala. Men även om Martin Eneling inte hade toppbetyg i skolan har han läst många böcker i sitt liv, något som gynnade både läs - och ordförståelsen på provet. Att kunna flera språk är också en stark fördel, men det är inte ett särskilt hjälpsamt sista minuten-tips.

– Nästan alla höjer sig markant från första till andra gången de gör högskoleprovet. Man har mer förståelse för frågorna och hur de är ställda. Att gå igenom gamla prov är därför en väldigt bra start, säger Martin. 

►LÄS MER: Över 800 studenter fuskade förra året – här är vanligaste fusket

Han rekommenderar att sitta tillsammans med kompisar och prata igenom proven, diskutera hur frågorna är ställda och försöka förklara för varandra hur man tänker. Vidare tipsar Martin Eneling om att göra de olika delarna på tid hemma. Inte nödvändigtvis direkt efter varandra som på provet, men för att få en realistisk tidsuppfattning och upptäcka om man fastnar på någon del.

Högskoleprovets resultat visar varje år ett lägre medelvärde för de matematiska uppgifterna jämfört med de andra uppgifterna. Martins tips är att friska upp matten du lärde dig på högstadiet. Och om du går igenom gamla prov kommer du även att se mönster – vissa typer av frågor kommer alltid tillbaka, menar Martin. 

– Väl på provet är det viktigt att vara noggrann. Det är inte särskilt avancerade kunskaper som behövs för NOG-delen (delen som testar förmågan att hantera matematiska och logiska problem, reds. anm.). Det handlar om att förstå hur man ska räkna ut något – inte att faktiskt räkna ut svaret. Det kan hjälpa att rita upp så mycket du kan på ett papper bredvid, säger Martin. 

►LÄS MER: Allt färre pluggar vidare direkt efter studenten

Och använd dig av uteslutningsmetoden om du är osäker. Ta med flera markeringspennor, markera det du vet är fel med en penna och det som kanske kan stämma med en annan. Då kan du systematiskt jobba dig ned mot färre alternativ. 

På provdagen rekommenderar Martin att ha med sig mycket fika med hög sockerhalt. Och att inte hänga kvar vid provsalen med stress i kroppen.

– Gå på en promenad och ät i lugn och ro, säger Martin.

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro