ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Martin Timell anklagas för att ha blottat sig för programledare: Helt absurd situation”

Karl Enn Henricsson · 19 Okt 2017
Uppdaterad 20 Okt 2017
Under en tv-gala för några år sedan blottade Martin Timell sitt erigerade kön för henne, har hon berättat.

Under en tv-gala för några år sedan blottade Martin Timell sitt erigerade kön för henne, har hon berättat. Foto: Jonas Ekströmer/Bertil Ericson/TT/Metro


Medarbetare vid flera svenska mediehus anklagas nu för sexuella trakasserier. Den folkkäre profilen Martin Timell ska ha blottat sig för en kvinnlig programledare under en tv-gala. Jag polisanmälde inte. Tänkte inte ens tanken. Jag kommer från en annan generation, där man liksom hackar i sig”, skriver hon i ett mejl till Metro. TV4 ställer nu in samtliga program där Timell medverkar.

klar

Artikellänk är kopierad

I kölvattnet av kampanjen #metoo har bland annat flera medieföretag i Sverige blivit uppmärksammade på att deras egna medarbetare kan ha utsatt kvinnor för sexuella trakasserier.

Metro har nu tagit del av helt nya uppgifter om att Martin Timell under en tv-gala, för några år sedan, blottade sitt sitt erigerade kön för en programledare.

”Ja, det var ju en surrealistisk upplevelse. Men jag tog inte särskilt illa vid mig, jag var inte i beroendeställning, vi jobbade inte ihop. Jag förundrades mest över det helt absurda i situationen”, skriver programledaren, som valt att vara anonym, i ett mejl till Metro.

”Och nej, jag polisanmälde inte. Tänkte inte ens tanken. Jag kommer från en annan generation, där man liksom hackar i sig. Lite som regn eller ishalka. Sånt som händer. Inget att fästa sig vid”, skriver hon vidare.

Under söndagen lade skådespelaren Alyssa Milano ut en tweet där hon uppmanade alla som blivit utsatta för sexuella trakasserier att berätta under hashtaggen #metoo. Berättelserna om trakasserier har flödat på sociala medier, och manliga medarbetare vid flera svenska mediehus har funnits bland de utpekade. En medarbetare på Aftonbladet har tagit en timeout efter att ha anklagats för våldtäkt och sexuella trakasserier.

”Vi måste så klart utreda det här närmare. Det här är ett personalärende och för det har Aftonbladet anlitat en extern och oberoende utredare, expert på sexualbrott”, skrev Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén.

En högt uppsatt manlig chef vid SVT ska ha trakasserat flera kvinnor genom bland annat kramar och kyssar, enligt uppgifter som tidningen ETC har tagit del av. ”Vi agerade på en gång och just nu pågår en intern utredning. Personen befinner sig inte på arbetsplatsen under utredningen”, säger Hanna Dowling, chef för företagskommunikation vid SVT, till tidningen.

Enligt andra medier har fler kvinnor anklagat Martin Timell för sexuella trakasserier. I ett uttalande till Expressen om Martin Timell skriver TV4:s programchef Anna Rastner: ”Vi har försökt sortera i det här. Vad som är fakta, vad som är nya uppgifter. Många uppgifter sträcker sig väldigt långt tillbaka i tiden vilket gör det ännu svårare att avgöra vad som är fakta och vad som är rena rykten. Vi försöker bilda oss en uppfattning om vad det här är för typ av anklagelser”.

TV4 ställer nu in samtliga program där Timell medverkar, efter anklagelserna. Metro har sökt Martin Timell.

pil
#MeToo – det här har hänt

2007. Den amerikanska aktivisten Tarana Burker startar kampanjen ”Me too” som en gräsrotsrörelse med syfte att stötta personer som utsatts för sexuella övergrepp i socialt utsatta områden.

5 oktober 2017. New York times publicerar ett reportage om att filmmogulen Harvey Weinstein ska ha utsatt kvinnor för sexuella övergrepp och trakasserier under minst 20 år. Under de följande dagarna träder flera offer fram, och Weinstein sparkas från företaget han själv grundade.

15 oktober 2017. Skådespelaren Alyssa Milano startar twitterhashtaggen #Metoo genom att på Twitter skriva: ”Om du någon gång blivit utsatt för sexuella övergrepp eller trakasserier, skriv ‘jag också’ som ett svar till denna tweet”. Under de första 24 timmarna hade hashtaggen #metoo använts av fler än 4,7 miljoner profiler i 12 miljoner inlägg på Facebook.

16 oktober 2017. Flera internationella kändisar, som Björk, Lady Gaga och Rosario Dawson twittrar ut hashtaggen. Det gör även flera svenska kändisar och medieprofiler, som i åtminstone två fall anklagar två svenska mediemän för allvarliga övergrepp.

17 oktober. Fler vittnesmål om hur kända män ska ha utsatt kvinnor för övergrepp sprids på sociala medier. I ett fall uppges en 14 år gammal flicka ha fått en sexinvit från en utpekad man.

18 oktober 2017. En av medieprofilerna tar timeout som en följd av anklagelserna.

19 oktober 2017. En kvinna, som arbetade som assistent inom en TV4-produktion, uppger för bland annat Aftonbladet att hon ska ha utsatts för övergrepp av en folkkär TV4-programledare, och att hon sedan fått en löneförhöjning för att inte berätta om händelsen.

Text: Hugo Ewald

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro